Георги
Илиев

Район Слатина

Биография
 • Кандидат за район “Слатина”
 • Издигнат от “Демократична България”
 • Възраст: 49 г.

Образование

 • Магистър (семестриално) | Специалност “Бизнес администрация” | НБУ, София
 • Бакалавър | Специалност “Търговия” | Делхийски университет, Ню Делхи, Индия

Професионален опит

 • Кмет на район “Слатина” от 2019 г.
 • С над 20 години опит в областта на рекламата и международната търговия.

Гражданска ангажираност и лични каузи

 • Личната му кауза е „Слатина“ да продължи да се развива като район за пример – с повече възможности за спокоен и уреден живот за своите жители, с добра социална и културна политика, с повече детски градини, с по-добра инфраструктура, с повече спортни съоръжения, с повече културни дейности.
 • Проявява своята активна гражданска позиция далеч преди да се включи пряко в политиката. По време на протестите срещу кабинета „Орешарски“ създава и участва в ред инициативи и организации като „Кафе пред Парламента“, „Палатков лагер“, „Протестна мрежа“, “Читалище.то” и други.
 • През 2015 година става част от инициативния комитет „Гласувай без граници“, който провежда независима кампания в подкрепа на възможността за електронно гласуване на проведения Референдум за дистанционното гласуване в България – завършила с успех. През същата година става част и от инициативата „Правосъдие за всеки“, която защитава каузата за необходимостта от дълбока съдебна реформа.
 • Впоследствие става активен член на инициативен комитет, оглавен от Христо Иванов, Мануела Малеева и Кристиан Таков, който си поставя за цел за учреди нова политическа партия с основна мисия съдебна реформа и демонтиране на корупционния модел на управление на страната, а именно „Да, България!“

Дейност за София до момента

 • Гордее се с това, че през последните 4 години като кмет на район “Слатина” е наложил еталон за прозрачност в управлението чрез всекидневни отчети, които споделя с гражданите.
 • Със своя екип в районната администрация успява да облагороди множество междублокови пространства и „кални точки“, с което да допринесе за подобряване чистотата на въздуха в града. Инициира създаването на единствения Център за енергийна ефективност в София за всички граждани на столицата.
 • Работи за това един от най-интересните храмове в България „Св. Вмчк. Мина“ в “Слатина”  да отвори отново врати за миряните.
 • Реализира кампанията „Помисли, преди да натиснеш SEND”, която насочва вниманието към проблема с агресията сред младите в онлайн пространството.
 • По време на мандата му се изграждат много нови детски и спортни площадки, като една от тях е първата в кв. „Христо Ботев“.

Планове за района

 • Ще продължи да работи за това София да се развива като по-устойчив, по-модерен, по-зелен, по-уреден, по-чист град.
 • Настоящи проекти: план за разширяване на парк „Гео Милев“ и свързването му с кв. „Христо Смирненски“ чрез пешеходни и велосипедни алеи; изграждане на многоетажен паркинг до пазар „Ситняково“; изграждане на линия на метрото в района; изграждане на поне една нова детска градина; изграждане на голяма спортна зала в ж.к. „Христо Смирненски“.
 • Цел: районните кметове да разполагат с по-голяма самостоятелност чрез децентрализация на бюджета на столицата и реинвестиране на поне 20% от внесените в него местни данъци и такси обратно в района.

Мотив и амбиция

“Роден съм в София, израснал съм тук, тук отглеждам и четирите си прекрасни деца. Целите и усилията ми са свързани с това София да бъде модерен град с чист въздух, достатъчно зелени зони, добра инфраструктура, добре развити култура и спорт”.

Актуално

Слатина

Слатина е един от големите райони на Столична община. Районът обхваща различни по своя характер територии, като има солиден принос за икономиката на столицата. Компаниите в район Слатина допринасят за 4,4% от приходите и 4,8% от работните места в София.

№7 на картата, 24 МИР

Официален уебсайт: so-slatina.org

Население

Население на район Слатина по възраст (2021 г.)

Население

На територията на район Слатина живеят 66,7 хил. души, което е 5,2% от населението на Столична община (2021 г.). Населението в трудоспособна възраст (15-64 г.) в район Слатина е 43,6 хил. души, или 65,4% (65,8% средно за СО). Слатина се характеризира със сравнително висок дял на децата под 15-годишна възраст – 16,6% при 14,6% средно за СО. Сравнително нисък е делът на жителите на 65 и повече години – 18,1% при 19,6% средно за СО.

Образование

Образователна структура на населението на 7 и повече години в район Слатина (%, 2021 г.)

Образование

Район Слатина се отличава както с висок дял на висшистите, така и с висок дял на хората с основно и по-ниско образование. Населението на 7 и повече с висше образование е 48,2% (43,6% средно за СО). Делът на хората със средно образование в същата възрастова група е 34,7% (40,5% средно за СО), а този на населението с основно и по-ниско образование е 17,1% (15,9% средно за СО). Сравнително висок е коефициентът на икономическа активност на населението на 15 и повече години – 65,8% (63,7% средно за СО).

Заетост

Коефициент на заетост в район Слатина и Столична община (2021 г.)

Заетост

Работещите жители на район Слатина са 34,9 хил. души, което е 5,3% от всички заети в столицата (2021 г.). Коефициентът на заетост на населението на 15 и повече години в района е 62,8% (60,9% средно за СО), а заетостта във възрастовата група 15-64 г. достига 76,1%. Най-голям дял от заетите жители на район Слатина работят в сферата на търговията (16%), информационните и комуникационните технологии (13%) и професионалните дейности (10%). В рамките на 6-8% са заетите в сферите на преработващата промишленост, държавното управление, административните и спомагателните дейности и транспорта, а 4-5% са заети в сферите на образованието, строителството, здравеопазването, финансовите услуги и туризма. По данни на Агенцията по заетостта към края на 2022 г. регистрираните безработни в бюрата по труда в район Слатина са 507 души, като коефициентът на безработица в района е 1,4% (1,6% средно за СО).

Транспорт

Данните от преброяването показват, че 32% от всички жители на Слатина, които пътуват до работното си място или учебното заведение, се придвижват с лек автомобил. Под половината пътуващи използват градския транспорт – 6% се придвижват с метро, 26% пътуват с автобус, а 10% пътуват с трамвай/тролей. Близо 20% се придвижват до работното си място или учебното заведение пеша, а 2,2% използват велосипед/тротинетка. Към момента на преброяването около 10% е делът на хората, които работят или учат предимно от вкъщи.

Сграден фонд

Жилищните сгради в район Слатина са 3 771, от които 581 (15%) са на шест или повече етажа. Над 18% от сградите в района са построени в периода 2000-2021 г., а също 18% са построени преди 1959 г. Общият брой на жилищата в района е 38 893, като от тях 11 699 (30%) са необитавани. Над 36% от жилищата в района използват за отопление топлинна енергия от централен източник, а 32% използват за отопление електрическа енергия. Минимален е процентът на жилища, които използват за отопление природен газ от централен източник. Близо 4% от жилищата се отопляват на дърва или пелети. Общо 38% от жилищата в района нямат енергоспестяваща дограма (41% средно за СО), а 55% са без външна изолация (56% средно за СО).

Всички райони

Кандидати за районни кметове

Вижте повече

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK