Васил Терзиев: Мечтата ми за София – хора,  които обичат града, и градът ги обича

17 септември 2023, неделя

“Мечтата ми за София е да виждам много щастливи хора по улиците, красиви градски пространства. Хора, които обичат града, и градът ги обича. Хора, които имат възможност за реализация и за активен живот.” Това заяви кандидатът на кмет на София Васил Терзиев в ефира на БНТ. В Деня на София той гостува в предаването “Денят започва” заедно с кмета на район “Слатина” Георги Илиев.

Терзиев обясни и защо се кандидатира за кмет. ”Аз го казвам години наред. Успелите хора трябва да имат отговорност да връщат на обществото. Те трябва да разберат, че техният успех не е ценен, ако не се прелее в нещо, което връщат към обществото. Не съжалявам нито за момент, че съм поел по този път. Винаги съм бил отборен играч, вярвам в силата на хората, на процесите, а не в това, че някой спасител ще ни поведе”, каза той.

Терзиев обясни, че според него името на все още необявеният кандидат за кмет на ГЕРБ е без значение. “Нашата борба е срещу модела на управление, който беше наложен. Освен това вече три месеца се срещаме с хора, което ни дава известно предимство пред управляващите”, заяви Терзиев.

Той добави, че кампанията на “Обединени за София” ще е позитивна, защото хората искат да знаят кога наистина ще заживеят добре и лесно в града, че няма да е анти-ГЕРБ и даде пример с нещо добро за София, направено от управляващите. “Метрото е хубаво. Стотици хиляди софиянци го използват постоянно”, заяви той. “Зелена София е успешна инициатива. Използва се енергията на гражданите в това да облагородят района, в който живеят”, добави кметът на район “Слатина” Георги Илиев. 

“Това е нашият модел – ние не сме анти. Показали сме, че когато критикуваме, го правим с доводи. Най-вече за системните неща, пороци в управлението на града. “Наши” фирми, “наши” хора… Проблемът е в качеството на нещата, които се правят, както и скоростта, с която се правят”, каза Терзиев. 

Отговорността пред гражданите

Той и Георги Илиев говориха и за приликите и разликите между бизнеса и политиката. “Някои неща от опита в бизнеса се пренасят директно в политиката – умението да работиш с хора, например, да обединяваш на база идеи. По-различното в политиката е нивото на отговорност и това, че служиш на всички хора – и тези, които те харесват, и тези, които не те харесват. И трябва постоянно да търсиш диалог”, каза Терзиев. 

“Отговорността е огромна. Аз отговарям пред 80 000 жители, той ще отговаря пред милион и половина. И отговорността за всяка една стотинка е огромна. Това са обществени пари, не са личо твои, като в бизнеса”, допълни Георги Илиев. “Много важно е хората да си дадат сметка, че имаме нужда и от визия, и от опит. Това сме ние – хората с опит, които могат да кажат как нещата могат да се случат по-бързо, по-качествено, по-евтино. Това са трите ключови фактора София да стане по-добър град”, добави кметът на район “Слатина”.

Критиките срещу начина, по който се прави бюджетът на София

Двамата казаха и защо имат възражения срещу бюджета на София за 2023 г., приет преди дни.

“Критиката беше за това как е направен бюджетът, как е представен, за това че не включва предложенията на опозицията, за това че не се обясняват големи разхода, за това че се манипулира общественото мнение. Смятаме, че бюджет не се прави по този начин”, заяви Терзиев. 

“Преди всеки бюджет давам предложения какво трябва да се направи в района. Тази година програмата ми беше на стойност 33 млн. Отпуснаха ми любимите ми 350 000 лв без ДДС. Това са трохи. Затова и искам да се случи тази децентрализация, за която говори г-н Терзиев. За да може всички райони наистина да се развиват по свой план”, каза Георги Илиев.

Попитан дали ако стане кмет, ще смени руските имена на улици в София, Терзиев отговори, че ще го направи, но няма да е първото, с което ще се захване. “ Преименуването на улици не е най-важното за София, но определено би трябвало да стане. Някои улици като “Граф Игнатиев”, като “Аксаков”, може да се сдобият с по-добри имена. Имена на хора, които имат значение за добруването на нашия народ”, каза Терзиев и допълни, че важната задача всъщност е да се промени  изцяло модела на управление.

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK