Георги Илиев: След 3 г. преговори със собственици парк “Гео Милев” ще се разшири двойно

28 септември 2023, четвъртък

– Г-н Илиев, след този мандат имате ли любимо място в района, на което водите приятели, билзки или бихте поканили на среща избирателите си?

– Със сигурност това е паркът “Гео Милев” – мястото в нашия район, където най-често мога да срещна и приятелите си, и много от гражданите. Често минавам от там и никога не е просто минаване. Винаги има с кого да се поздравя и да спра да поговорим. Това е социалното средище на квартала и именно в парка е събрано на едно място цялото многообразие на “Слатина” – младежите по спортните площадки, майките с колички по алеите, децата по катерушките, възрастните хора, дошли да се насладят на още един слънчев ден и, разбира се, кучетата, многото кучета – в кучешката градинка и по поляните. И именно защото е толкова ключово място за района, плановете ми, свързани с неговото развитие, са сред моите приоритети за втория мандат. Още през 2020 г., по моя инициатива, НАГ започна процедура по чл. 16 от ЗУТ за разместване на частните и общинските имоти, попадащи в неговата територия. След тригодишните преговори с всички собственици успяхме да направим така, че този устройствен план да е удобен за всички. Предвижда се цялостно преустройство на пространството между парка и стадион “Академик”. Разширението ще е на изток от ул. “Атанас Узунов” и ще се осигури пряк достъп на жителите от кв. “Христо Смирненски” до парка – с велосипед или пеша, с пресичане на ул. “Слатинска” на светофара с “Ал. Момчев”. Това реално ще удвои площта на парк “Гео Милев” и на практика ще го свърже с парк “Слатинска река”.

– Адекватни ли са бюджетите на районите? За увеличаване на кое перо бихте се борили?

– Бюджетите ни са много ограничени. Няма конкретно перо, за чието увеличение бих се борил. Аз ще се боря за промяна в цялостния модел за разпределяне на столичния бюджет. Смятам, че най-честно, а и най-ефективно би било да се действа по посока на децентрализация. Имам предвид, че районните кметове като мен биха могли да постигат доста по-високи резултати, ако 20% от местните данъци и такси, внесени от гражданите на района, се реинвестират обратно в него. Това ще е достатъчно и би ни дало свободата и възможността да отговорим на очакванията на гражданите по начина, по който заслужават.

– По кой въпрос бихте питали хората на районен референдум?

– Много от проектите, които сме реализирали с колеги по време на първия мандат, са по идея на наши будни граждани. И, да, смятам, че хората от района трябва да си кажат думата по всеки важен въпрос, който засяга всички ни. Друга тема е дали всички мнения могат да бъдат зачетени и уважени. Но е повече от важно да знаят, че е тяхно право да ги изразят. И ако са много полярни, решението да се вземе с допитване.

– Повече нови сгради или повече празни зелени площи?

– Зависи дали например там ще се издигне 13-етажен блок или площта бъде усвоена за изграждането на втора поликлиника в района. Ще се допитваме до гражданите. “Слатина” е един от най-зелените райони, само дърветата ни са над 35 000.

– Най-амбициозният проект, чиято реализация  гарантирате при нов мандат?

– Всички решения в полза на развитието на района и неговото облагородяване. Понякога пътят от идеята до реализацията изисква време.

– И това, с което се гордеете през приключващия?

– Многото ремонтирани и изградени улици и тротоари, облагородените междублокови пространства, ремонтираните училищни сгради, новооткритите паркинги и всичко останало, което сме направили с колегите.

Но това, което за мен е отличително, е връзката, която изградих с моите съкварталци. Смея да твърдя, че успях да наложа еталон за прозрачност на управлението. Всеки ден публикувам в социалните мрежи кратък отчет за свършеното през деня и предстоящите задачи и/или събития. Работните ми дни започват с пешеходна обиколка на района, често ме спират граждани, за да си поговорим по проблем или да ме похвалят.

Личният ми номер също е публикуван и се радвам, че хората не се страхуват да го набират – значи бариерата помежду ни е премахната и знаят, че могат да се обърнат към мен по всеки въпрос.

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK