Георги Илиев: Местният вот е мажоритарен и хората са най-важни

01 ноември 2023, сряда

-Г-н Илиев, Вие работихте като кмет на “Слатина” в предишния мандат, издигнат от “ДА, България!” с кмет и Oбщински съвет, доминирани от ГЕРБ. Как се работеше в такава конфигурация?
Изминалият мандат беше много труден. От една страна, са очакванията на избирателите, които в “Слатина” бяха много големи. Имаше натрупано недоволство от един дълъг застой в района, хората не бяха доволни от работата на районната администрация. От друга страна, аз не бях от управляващото мнозинство и колкото и да съм диалогичен и упорит, колегите от ГЕРБ в другите райони разбираемо постигаха по-бързо и лесно своите цели. Въпреки това успяхме да направим коренна промяна в района. Резултатите на първия тур са показателни за това. Не ни стигнаха около 300 гласа за победа на първия тур, което на фона на наказателния вот към досегашното управление на София е огромен успех.
-След първия тур на 29-и октомври вече имаме нова ситуация в Общинския съвет. Очакваме в неделя София да избере и нов кмет. Какви са Ви очакванията за следващите четири години?
Първо очаквам един категоричен вот в неделя и Васил Терзиев да е новият кмет на София. Надявам се да победим и на втория тур в “Слатина”. Това ще даде един нов облик на управлението на Столична община, ще влязат нови хора на всички нива в управлението, с нови идеи, с нов ентусиазъм, с модерна визия за града. Това са очакванията на софиянци и моите, в частност. Вярвам, че темпото ще бъде доста по-високо. София има нужда от размах и смелост.
Казахте, че София има нужда от размах и смелост. Какво друго очакват избирателите според Вас – направихте много срещи с хората по време на кампанията. Какво друго Ви споделиха?
Освен по време на кампанията, по време на целия изминал мандат аз не съм спрял да се срещам с хората от района. Практически всеки ден аз публикувах отчет за свършеното през деня в социалните мрежи и коментирах с хората всички проблеми. Моето обещание от предишната кампания беше да наложа модел на прозрачност и отчетност и ще продължа да го правя. Смятам, че диалогът с хората и прозрачността в управлението са ключът към това гражданите да участват реално в процеса на взимане на решения. Смятам, че със своя пример съм задал един съвсем различен тон в отношенията между гражданите и институциите и мисля, че хората го оценяват изключително положително.
-Това не е ли уморително и в някаква степен обезсърчаващо? В социалните мрежи има
много негативизъм, хората са доста критични, понякога груби?

Само понякога. Но в името на крайната цел, смятам, че усилията си заслужават. Всеки, който е избран от хората да свърши някаква работа, дължи обяснение и отчетност на тези, които са го избрали. Прозрачното управление и диалогът с хората не трябва да са само красиви думи. Българските политици са длъжници на обществото в това отношение и трябва да работим това да се промени. Когато обясниш какъв е проблемът, какви са пречките пред даден проект, хората споделят и идеи, дори решения. И това е истински ценното да общуваш с избирателите. Понякога има и емоции в коментарите, и доста критики, но с това имат проблем хората с голямо его. По-добре е обаче да се скараме, отколкото да не се разберем, защото не си говорим.
-Какви са основните ви приоритети за следващия мандат?
Имаме работа за довършване от предишните четири години. Очакваме да стартира отсечката от метрото през район “Слатина”. Това е изключително важно за всички. Стартираме изграждането на зеления ринг, спортни площадки, нова спортна зала и многоетажен паркинг.
Поел съм ангажимент за модернизацията на 22-ра поликлиника и изграждането на още една поликлиника в района. С Министерството на младежта и спорта трябва да разрешим въпроса със състоянието на зала „Фестивална“, стадион „Академик“ и СК „Червено знаме“.
Най-доброто за София и “Слатина” престои!
Гласувайте в неделя с 85!

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK