Георги Илиев пред bTV Radio за актуалните новини в район “Слатина”

20 април 2023, четвъртък

Ремонтът на ул. „Николай Коперник“ е било предвидено да започне още отпреди аз да стана кмет. През 2020 г. имахме разговор с кмета на София, в който настоях да се започне този ремонт поради ключовото значение на улицата за района. Покрай изпълнението му има натоварване на движението, но и разбиране от страна на гражданите, за което им благодаря изключително много.

Премахването на гаражни клетки се прави много интензивно. Истината е, че хората са много доволни от този факт, защото където са премахнати, на всеки 2 гаражни клетки се разкриват 3 нови паркоместа.

В рамките на 1 година може да се изпълни проектът за паркинг до пазара „Ситняково“. По моя молба и с оглед на опасенията на гражданите, архитектите преработиха проекта така, че входовете и изходите да са от страната на бул. „Шипченски проход“. Проектът е прекрасен, има елемент на иновативност, защото третият етаж може да се превръща в зала за събития. Ще имаме и футболно игрище.

Има 3 спортни площадки една до друга в северната част на парк „Гео Милев“. Оказа се, че са били апортирани преди повече от 20 години в „Спортна София“ ЕАД. Благодаря на Столичния общински съвет, който ми гласува доверие и ги извади от дружеството. Има наше официално писмо до СО да организира възстановяването на едната от площадките. За другите две имаме разговори със спонсори.

Църквата “Св. Мина” е единственият архитектурен паметник на територията на района. Твърди се, че тя е била най-старият манастир в България, който е съществувал от III в.  Когато станах кмет, тя не беше работила от 11 години. Първата ми задача беше да отворим храма, да го приведем във вид, който позволява богослужения. Сега се събират средства за възстановяването му във оригиналния му вид и вярвам, че ще успеем да се справим.

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK