Георги Илиев: Най-големият успех за мен е прозрачността на управлението

26 септември 2023, вторник

Кметът на Слатина Георги Илиев даде интервю за вестник “Столица”. Това са само акцентите от него, пълният текст може да прочетете тук.

  • Аз съм щастлив човек, защото съм баща на четири прекрасни деца. Преди да стана кмет съм бил предприемач, развивах бизнеси в сферата на рекламата и международната търговия. Много от този опит използвам и сега като кмет на Слатина – прекрасен район и мой роден дом. Мога да се определя като социално ангажиран гражданин. Вярвам в потенциала на всеки и смятам, че можем да направим много стойностни и смислени неща като българи. Обичам рок музиката, литературата и спорта. Това ме зарежда и ми помага да се върна обратно в ежедневието си по-уравновесен и по-продуктивен.
  • Когато станах кмет, разбрах, че нямам кой знае каква свобода във вземането на решения, касаещи поверения ми район, а това е сериозно предизвикателство. Борбата за реализирането на проектите ни, за някои от които тя продължава с години, забавя много и дори понякога възпрепятства тяхното реализиране. В този мандат вярвам, че това ще се промени с постигането на мнозинство в Столичния общински съвет, защото децентрализираното управление на районите в София е ключово за развитието на града. Най-големият успех за мен е прозрачността на управлението, която постигнах и наложих като еталон. Скъсяването и даже премахването на тази дистанция „кмет-граждани“. Щастлив съм, че хората на Слатина не се притесняват да вдигнат телефона и да ме попитат, да ме критикуват, да ме похвалят, да се похвалят или да ми се оплачат. Хората ме търсят, защото знаят, че по един или друг начин аз ще намеря решение на проблема им.
  • В моите приоритети за бъдещ мандат попадат плановете ми за подобряване на инфраструктурата, за изграждане на повече спортни съоръжения в района, а покрай тях и многоетажни паркинги. Стартиране на дейностите по изграждане на метрото и разбира се, важният проект за свързването на парк „Гео Милев“ с кв. „Христо Смирненски“ чрез пешеходни и велосипедни алеи. Дори си представям, че е възможно да се направи мост над ул. „Атанас Узунов“, по който да се минава или пеша, или с колело.
  • Конкретната ни цел е 20% от внесените от гражданите местни данъци и такси, да се реинвестират обратно в същия район. Съгласете се, че резултатите, които могат да се постигнат с 20% от тези средства биха били много по-големи и значими от тези, които постигаме със сегашните 1,2%. За това е важно да постигнем мнозинство в Столичния общински съвет, което да може да гласува необходимите промени.
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK