Бюджет 2023 в четири думи – незаинтересованост, безотговорност, безстопанственост и манипулация

13 септември 2023, сряда

Кандидатът за кмет на София Васил Терзиев каза на пресконференция днес, че предложеният от сегашния общински съвет бюджет е без амбиция и визия за бъдещето на града. В пресконференцията участваха водачът на листата за общински съветници на “Обединени за София” Борис Бонев, общинския съветник Бойко Димитров, лидерът на ДСБ-София Бонка Василева и районният кмет на Кремиковци Лилия Донкова.

“Бюджетът е диагноза за състоянието на всеки град и начинът, по който се прави, показва как функционира целият сложен организъм. За да бъде добър един бюджет, трябва да се набележат правилните приоритети, да не се бърза и да няма изненадани в 6 без 10. Трябва да се работи с всички заинтересовани страни, а не да се представят два хвърчащи листа и да се очаква подкрепа за тях. За това днес получаваме пак същото от същото, но за повече пари”, заяви Терзиев.

Той определи с четири думи предложения бюджет на Столичната община за 2023 г. – незаинтересованост, безотговорност, безстопанственост и манипулация.

“Незаинтересованост към онова, което имат да кажат гражданите, районните кметове и опозицията. Безотговорност към заложените приоритети и капиталовата програма, която не се изпълнява години наред. Безстопанственост по отношение на десетки общински предприятия и хилядите имоти, които не генерират приходи за общината. И накрая – манипулация. Защото ГЕРБ се специализираха в манипулацията през годините. Те успешно прехвърлят отговорността за собственото си неумение да свършат работа, да придвижат проекти или да отделят финансиране на политическите си опоненти в СОС от “Демократична България” и “Спаси София”, обясни Терзиев.

Не е вярно, че няма да има пари за учителските заплати, ако не се приеме бюджетът. “Това е откровена лъжа, защото увеличението е подсигурено с приетия държавен бюджет за 2023 г. и правителството вече изпълнява предвиденото в него. Учителите ще си вземат увеличенията, независимо дали има приет общински бюджет или не. Средствата са предоставени от държавата на общините, кметовете само трябва да си свършат работата и да ги преведат. Освен това има протокол, по който при разкриване на нови учебни заведения, кметовете, могат да получат допълнителни ресурси от Министерството на финансите за подсигуряване на учителските заплати”, обясни Терзиев.

“Винаги в управляващите е отговорността за събиране на мнозинство за приемане на бюджета. Седем години ние сме внасяли конкретни, обосновани предложения за бюджета и досега нито едно от тези предложения не е било подкрепено, не е влязло в бюджета на София. Това демонстрира пълно нежелание да се работи с някой различен от ГЕРБ и техните съюзници. Сега ГЕРБ изведнъж търси мнозинство. Как – с обвинения по телевизията.”, категоричен беше Борис Бонев. „След като явно не са се разбрали за далаверите с техните партньори от „Патриоти за София“ сега от ГЕРБ искат ние да гласуваме за един лош бюджет, без приоритети, без цели, без реформи. Бюджет, в който стотици милиони левове ще отидат за още некачествени ремонти, за разпадащи се тротоари, за нереформирани дружества, за още от същото. Няма как да подкрепим този бюджет“ – допълни Борис Бонев.

Думите на кандидата на “Обединени за София” за следващ лидер на СОС бяха подкрепени и от Бойко Димитров. “Преди поне имаше практика да се събират общинските съветници и нещо да се обсъжда. От този мандат тази практика спря. Тази година имахме един разговор за бюджета – след общественото му обсъждане. За да има въобще смислен дебат, той трябва да се провежда месеци по-рано. Какви са приоритетите на града, накъде искаме да насочим средства. Това просто не се случва”, каза Димитров.

Кметът на район Кремиковци Лилия Димитров обясни, че бюджетът е непрозрачен и тя няма никаква идея какво финансиране ще получи районът ѝ. “Никой не ни чува, никой не ни отговаря дори на елементарни питания. Аз не знам как са разпределени средствата за район Кремиковци. Никой не ми е представил какви средства има за моя район. Каква част от общия бюджет отива за хората, на които съм представител. Как да обсъждам нещо, което не знам какво включва”, риторично попита тя.

“Шест района, управлявани от ГЕРБ, получават 70% от парите в програмата за капиталови разходи, свързани с детските площадки. Останалите 18 района взимат 30%. Кой взима решенията за това разпределение? Това е дискриминация само защото даден районен кмет не е от същата партия”, коментира Бонка Василева.

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK