Трайчо Трайков: Хората трябва да имат думата за нови пешеходни зони или организацията на трафика

28 септември 2023, четвъртък

“Поставям си високи цели, включително и такива, смятани за невъзможни, и ги постигам. Имам план за развитието на район “Средец”. Ще съм там, за да го реализирам.”

Това заявява Трайчо Трайков – вероятно най-разпознаваемият районен кмет в столицата. А който не бе разбрал, че бившият икономически и енергиен министър, член на висшия управленски екип на EVN, ментор на стартиращи компании и стратегически консултант в CET и Roland Berger с проекти в 15 различни европейски държави е станал кмет от ДБ на “Средец”, със сигурност го е разбрал покрай сагата с Паметника на Съветската армия.

С постоянство и прецизно издържани правни и административни процедури Трайков успя да задвижи процеса по обезопасяването и бъдещото преместване на монумента в музея на социзкуството. Което, разбира се, разпали бурни страсти в сърцето на столицата.

Плановете му за новия мандат включват по-широка децентрализация и представителство на съмишленици в ръководството на СО и в СОС. Защото това е ключово за разкриването на нови възможности и подобряването на качеството на живот в “Средец” и цяла София, убеден е Трайчо Трайков.

– Г-н Трайков, кое е мястото във вашия район, на което бихте поканили на среща приятели, близки или пък избирателите си?

– Район “Средец” е пребогат на приятни места. Веднага се сещам за

освободеното от незаконни обекти пространство

пред Народния театър, ремонтираната градина “Равин Гавриел Алмоснино” (пред хотел “Рила”) или новия малък площад “Вацлав Хавел”. А ако са с деца – първата от години нова детска площадка в Княжеската градина.

– Вече имате голям опит – адекватни ли са бюджетите на районите? За увеличаване на кое перо бихте се борили?

– Районите нямат бюджети, за всяко нещо се борим поотделно. Не че това е най-важното, но за илюстрация на някои абсурди – част от общинските жилища са негодни за обитаване и стоят празни, а не ни позволяват да ги ремонтираме.

Иначе бих вложил най-много допълнителни средства в

качествено почистване,

ако това бъде делегирано като отговорност към районите.

– Има ли въпрос, по който смятате, че хората от кварталите трябва да си кажат думата на районен референдум?

– Например за създаване или разширяване на пешеходни зони или за нови решения в организацията на трафика.

– Повече нови сгради или повече празни зелени площи?

– В район “Средец” почти няма място за нови сгради, а много от старите са паметници на културата. Същото се отнася и за зелените площи и затова се отнасяме към тях с голямо внимание. Наскоро успяхме да върнем 12 дка, които бяха заградени в частен имот в Борисовата градина, обратно към парка.

– Най-амбициозното решение, чиято реализация може да гарантирате за 4-годишен мандат?

– Зависи от това каква част от очакваната децентрализация ще се случи.

– А това, с което се гордеете през приключващия?

– Всичко, за което ми казваха, че е невъзможно, а се случи: облагородяване на градски пространства, които от години всички заобикаляха, премахване на “непремахваеми” незаконни обекти и пр.

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK