Трайчо Трайков в “Лице в лице” по bTV

09 февруари 2023, четвъртък

Преди две години започнах един проект, понеже може би сте чували, че имаше едни 12 декара, които бяха в рамките на имота на къпалнята и бяха с неизвестен собственик.  Тогава от районната администрация ги актувахме като общински – да не се получи, че някой друг е известен, а не общината. В крайна сметка една от директорките в „Софийски имоти“ ни помогна и направихме среща с изпълнителния директор на дружеството „Парк Мария Луиза“ АД, който се изненада, че някой ще приобщава нещо към парка, но в крайна сметка се разбрахме, че ние сме прави. И преди 2-3 месеца вече успяхме, махнахме оградата, тези 12 декара ги присъединихме към парка, а те си сложиха ограда по действителните граници.

Преди няколко месеца разбрахме, че главният архитект на София е издал виза за проектиране – за възстановяване на къпалнята. Преди 3 седмици от дирекция „Зелена система“ на Столична община дойде писмо от директора,  че от дружеството искат да премахнат няколко дървета, но тъй като имотът е частен, това по закон е в компетенциите на районната администрация. Аз изпратих експерти. Те казаха, че има 11 дървета, от които 5 напълно изсъхнали бора и 6 саморасли в подпорна стена до стълбите на басейна.

Оказа се, че тези юнаци са влезли през нощта, когато са получили разрешението и дори не са изчакали да минат 48 часа, камо ли да ни информират. Минали са през бариерата – багер и камион с дробилка. Абсолютно бандитски. Изсичат се дърветата, дробят се, не се вика никой нито да ги маркира, нито да ги обозначава. И тогава на следващия ден се разбра, че хубава, здрава, жива гора от 2 декара, сега е поляна. Всичко е изсечено и изорано. Извадени са корените и е минато през дробилката, за да няма никакви следи.

Днешното изслушване в Общинския съвет , въпреки че беше с елементи на фарс, все пак даде някаква полезна информация, тъй като присъстваше представител на компанията и се оказа, че фирмата, на която са възложили сечта е същата фирма, с която Столична община има договор за шест софийски района за почистване и сметосъбиране.

Издадената виза за проектиране не предвижда каквито и да е други строежи, така че това си е чиста проба бандитско действие и затова аз настоях днес пред всички общински съветници и кметът на Столична община да използват влиянието си. На тези хора не може да се има никакво доверие. Да им анулират визата, да им анулират договора за сметосъбиране и почистване и с това да се приключи. И Столична община трябва да намери начин да си върне обратно къпалнята. Да е на всички хора, а не частна.

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK