Трайчо Трайков в “Денят с Веселин Дремджиев”

23 юни 2023, петък

Какво трябва да се промени? Трябва да се преподредят процесите и делегираните правомощия в системата на цялата Столична община, така че да се върши работа. Трябва да е ясно кой за какво отговаря и да има ресурсите и правомощията да го свърши.

В момента районните кметове, които се избират директно от хората, могат да бъдат тотално пренебрегвани. Районните кметове, които директно са избрани от хората, или трябва да са в постоянна мека колаборация на всички нива, което обикновено се случва, за да се постигнат резултати, или биват фаворизирани или наказвани, от което страдат хората в района.

Сегашните 24 района могат да бъдат окрупнени в по-малък брой. Например целият център на София може да бъде един район, защото проблемите са сходни – паметници на културата, заведения, мръсотия, трафик, паркиране. Могат да бъдат и по-малко районите. Възможно е да има и районни общински съвети, за да бъде всичко по учебник. Може да бъде и обратното – да има повече централизация, което също се е случвало в миналото.

Решението на Общинския съвет за Паметника на съветската армия е кметът на Столична община да говори с държавата тя да бъде така добра да го премести. Всъщност областният управител би могъл да реши въпроса и в другата посока – с искане съоръжението да бъде деактувано като държавна собственост и да стане общинска.  Вече предложих това с мое писмо и съм се обосновал защо е необходимо. Ако следващият областен управител, назначен от това правителство, го направи, тогава вече всичко отива в Столична община. И Общинският съвет може директно да задължи кмета да предприеме съответните действия.

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK