Димитър Божилов в “София на живо” с Иво Божков

18 април 2023, вторник

“Триадица” продължава да се движи на две скорости. Имаме добре развити квартали, традиционно разпознаваеми локации за живеене, но същевременно и два по-нови квартала, които в момента се развиват. Вместо местната власт да е извършила всички благоустройствени дейности преди да започне застрояването, се е случило обратното.

Сайтът на района е обновен. Имаме много добре развита страница във Facebook. Всичко, което касае районът се качва там – важни теми и сигнали. Когато има нещо, което трябва да се направи спешно и го видя, се самосезирам, но по принцип официалният метод за подаване на сигнали е чрез апликационната форма на сайта и на мейлите на района.

В „Стрелбище“ са локализирани около 430-450 незаконни гаражни клетки. Към момента сме премахнали над 200 и около 30 броя в „Гоце Делчев“. Това е нещо, по което работя от първия си ден като районен кмет, защото нямаше нито една инициирана процедура за премахване на гаражни клетки. Започнахме от нулата.

Моят анализ сочи, че ако 20 % от това, което нашият район дава на Столична община под формата на данъци се връщат при нас, ще имаме един огромен ресурс, с който ще могат да се извършват преимуществено благоустройствени мероприятия. Кварталите са хубави, но имат нужда от поддръжка и ремонти. Това се прави с пари.

Обикновено получаваме най-много сигнали за проблеми със строежи в неработни дни. Нерядко се е случвало аз или моят заместник да отидем на проверка на строеж, защото някой е решил, че понеже е почивен ден, няма да дойде служител от района, който да го санкционира. Постигаме резултати, защото нашето най-важно изискване е да се спазват законите.

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK