Димитър Божилов в “Дарик Кафе” за инициативите на район “Триадица”

24 юни 2023, събота

Лятото е един от най-удачните периоди в годината, в които да се извършват ремонти, но аз ще си позволя да спомена друга важна тема, а именно оформлението на уличните пространства. Oсвен тротоарите и улиците, които естествено са важни от гледна точка на ежедневния ни бит и придвижване, ние като администрация имаме особено внимание и чувствителност към паметниците и възпоменателните плочи, които се реализират и ще се реализират в територията на „Триадица“.

Особен интерес предвизвика наша инициатива да направим паметна плоча на един голям и много достоен българин – инж. Асен Йорданов. Имаме улица в „Кръстова вада“, която е кръстена на него и e една от най-важните артерии в квартала. Това е личност с изключително интересна история от чисто житейска гледна точка и същевременно допринесъл много за авиацията, както и в сферата на изобретенията. Например слабо известен факт е, че той е измислил въздушната възглавница – нещо, което спасява животи до ден днешен.

Скоро приключи публичен конкурс, който беше организиран от инициативен комитет – за направа и монтаж на паметник на един голям футболист на „Левски“ – Георги Соколов – Соколето. Това е инициатива на кв. „Иван Вазов“. Там ще бъде и монументът – до колелото на трамвая. Конкурсът продължи 6 месеца. Предстои събиране на дарения за изграждането му, като отсега получавам отзиви от хора и строителни фирми, които могат да помогнат.

Най-силният довод в подкрепа на зелената зона е, че там, където е била въведена, никой не е пожелал да се премахне. Получаваме по-скоро положителни отзиви след въвеждането ѝ, хората изведнъж виждат колко много „паразитни“ автомобили изчезват. Определено има достатъчно позитиви.

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK