Димитър Божилов пред “Тази сутрин” по bTV за случай на незаконно саниране

20 април 2023, четвъртък

Бяхме сигнализирани от етажната собственост за това, че е извършено саниране без разрешението ѝ. Нашите експерти констатираха на място извършването на това саниране, което на всичкото отгоре е направено без дюбели, без козирка над самата изолация, което създава предпоставки да влиза вода между санираната част и стената и е въпрос на време да падне.

Издали сме предписания в 30-дневен срок на собственика да премахне доброволно незаконно извършеното саниране, като тук трябва да се отчете, че се намираме на територия на групов паметник-архитектурен ансамбъл, така че се иска и съгласуване с Института за културно наследство.

В момента тече процедура по ЗУТ, която в крайна сметка приключва със заповед за принудително изпълнение. Ако не бъде премахнато доброволно, се премахва от страна на общинската власт. Ангажираме вишка, премахва се изолацията и после си търсим разноските по съдебен ред от собственика.

Като цяло това е христоматиен пример за незаконно саниране. Парадоксално е, че всички говорят за Плана за възстановяване и устойчивост за саниране на сгради, но то се прави на цели сгради, не на парче. Санирането на парче обикновено води до появяване на мухъл, влага в съседните апартаменти. А когато някога сградата се санира изцяло, всъщност тези санирания на парче трябва да се премахнат, за да се извърши цялостното саниране.

Тук важна за мен е чисто принципната позиция, която се надявам всеки да разбере. Трябва да се научим да не живеем като единаци, а да се съобразяваме с обществото, защото само когато на всички им е добре, и на нас ни е добре.

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK