Димитър Божилов пред “Денят започва” по БНТ за подлеза на булевардите “България” и “Гоце Делчев”

27 юни 2023, вторник

Констатирахме доста широк канал в подлеза, като вследствие на дъжда през уикенда, водата е покачила нивото си, влязла е под плочките и по този начин ги е повдигнала. Доброто в случая е, че тръбата е здрава и непокътната. Избило е през ревизионна шахта.

Спецификата в случая е, че такъв тип съоръжения по принцип се поддържат от „Софийска вода“. Самият канал присъства в тяхната база данни, но не е зачислен като техен актив – иначе казано нямат задължение да го поддържат. Причините за това са юридически.

Ще предприема всички стъпки този канал да бъде припознат, узаконен, защото на практика в момента се води безстопанствен и да бъде зачислен към активите на „Софийска вода“. Това е една чисто юридическа процедура, която ние от района по служебен път ще инициираме, защото наистина става дума за голям канал. Фирмите, които наемаме от района нямат капацитет за поддържането му.

В целия подлез проблемите идват от водосборните шахти на самия подлез, които вчера проверихме пак и констатирахме, че отново има запушване от отпадни води, които идват от хранителните обекти. Ние ги отпушваме периодично, осъществяваме контрол, но тъй като все пак е скъпа услуга, няма как да го правим всяка седмица.

От страна на Столична община има положителна нагласа да бъде извършен основен ремонт на подлеза. Ние имаме пълната готовност да го направим. След като приключим с проектирането тръбните отклонения и изцяло нова система за отводняване на подлеза, ще бъде представена количествено-стойностна сметка и писмо за осигуряване на тези средства, като се стараем това да стане възможно най-скоро.

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK