Димитър Божилов пред БНР “Радио София”

04 юни 2023, неделя

Мога да ви уверя, че една от главните ми задачи е да държа хората информирани. Пишат ми мейли, съобщения в социалните мрежи. Като цяло срещам една много градивна и напредничава общност в „Триадица“, което за мен е може би най-голямото богатство на нашия район.

Опитах се на местно ниво да постигна частична децентрализация на районите, като предложих да се направи отстъпка и 20 % от данъците, които постъпват в конкретния район да останат на разположение на районната администрация. Не срещна одобрение и затова изготвих законопроект. Надявам се скоро да дойде неговото време, за да може районите не само в София, но и в Пловдив и Варна да могат да разполагат с частична финансова независимост.

Аз съм добре запознат с обществените нагласи в кварталите на „Триадица“ и знам добре, че в „Гоце Делчев“ има компактна маса граждани, които желаят въвеждането на режим за платено паркиране, поради което ние в момента сме на етап проектиране на такова въвеждане. Проектантите изследват всяко кътче на квартала. Аз също съм поддръжник на идеята „Гоце Делчев“ да бъде част от „зелена зона“. Работя в насока, която да бъде предложена на гражданите за обществено обсъждане.

От началото на мандата сме отворили три нови групи в съществуващи сгради и започнахме строителство на нова детска градина в кв. „Стрелбище“. В „Манастирски ливади“ беше довършена и въведена в експлоатация нова детска градина, която беше реализирана от Столична община. Готови сме с техническото задание за филиал към тази нова детска градина.

Притеснителна тенденция са местата в училищата. Съвсем скоро ще имаме остър недостиг на места за първокласници. Поради това засилено сме в предпроектна процедура за изграждане на основно училище.

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK