Лилия Донкова: Основен ремонт на входните артерии в “Кремиковци”

28 септември 2023, четвъртък

– Г-жо Донкова, като досегашен кмет на “Кремиковци” кое е мястото във вашия район, на което бихте поканили приятели, близки или пък избирателите си за среща?

– Безспорно Кремиковският манастир – емблемата на района ни.

– Адекватни ли са бюджетите на районите?

– Много неща могат да се кажат за бюджетите на районите, но със сигурност не и “адекватни”. И 100 жители да има, следва да им се подсигури нормална среда за живот, добра инфраструктура, достъп до образование, здравеопазване и административни услуги. Реките и каналите също имат нужда от поддръжка.

Издръжката не е променяна през последните 5 г., не се взема предвид инфлацията, вървящите нагоре цени от електричеството, консумативи. Например за гробищните паркове ни се отпускат 30 000 лв., а в района са разположени 10 християнски гробищни парка и един мюсюлмански, което означава, че тези пари приключват с косенето два пъти годишно за Задушница. А наредбата за гробищните паркове и погребално-обредната дейност вменява да бъде подсигурено видеонаблюдение, охрана и поддръжка, за което средствата няма как да стигнат. И до днес не знаем таксата от 155 лв. за 15 години и 570 лв. за вечни времена, които заплащат жителите на района в кметствата, къде отива. Другият голям проблем е липсата на гробни места, задължително трябва да се изработят нови ПУП -ове и да се извършат необходимите градоустройствени процедури, като се предвидят и средства за отчуждаване.

В 9 от 10 населени места в района има търпима канализация, която се поддържа от нас. До миналата година средствата за поддръжка бяха 60 000 лв., от тази са 70 000 лв. Тук също изпадаме в парадокс, тъй като почистването на вертикалите на шахтите е задължение на Столичния инспекторат, но без чистенето на хоризонтала се обезсмисля. Ежегодно искаме средства за хоризонталите, но оставаме единствено и само с писмата.

Да не говорим, че почти няма заложени средства за ремонт и поддръжка на общинските жилища въпреки вмененото ни задължение по закон. На територията на район “Кремиковци” общинските жилища са над 400.

Средства по социалната програма на Столичната община ни се отпускат от 2008 г., тъй като тя е разположила на територията на района всички депа, сметища, кариери, заводи за отпадъци. През 2008 г. бяха в размер на 1 000 000 лв., с които тогава се оправи част от образователната и културна инфраструктура. Но през годините бяха намалени, а през последите четири – на 300 000 лв., което е крайно недостатъчно за район с втората по площ територия. Всъщност “Кремиковци” е с най-голямата сухопътна площ, защото в тази на “Панчарево” влиза язовир “Искър”. 30-40 хил. лв. за озеленяване също са крайно недостатъчни, след като Столичната община достатъчно е допринесла за замърсяването на района ни. А формулата, по която се разпределят средствата за асфалтиране, е крайно несправедлива за нас при толкова индустриални зони, предприятия, логистични бази, складови и търговски обекти, всички от които имат тежкотоварни автомобили, рушащи огромната пътна мрежа в района. Средства от техния пътен данък не стигат до “Кремиковци”.

– Има ли въпрос, по който трябва да си кажат на референдум?

– Разбира се. Например при изграждането на нови заводи, кариери, промени в селищата. Пример е местният референдум, който проведохме в кв. “Челопечене” – Столичната община реши, че без да съгласува проект за изграждане на спирка нито с гражданите, нито с районната администрация, ще съсипе площада в квартала. На гласуване бяха предложени 3 варианта и никой от жителите не избра проекта, който се канеха да им наложат. Така на общината се наложи да се съобрази с искането на хората.

– Най-амбициозното решение, ако спечелите нов мандат?

– Това със сигурност ще бъде основният ремонт на входните пътни артерии общинска собственост, в района.

– И това, с което се гордеете през приключващия?

– С много неща се гордеем, колкото и да беше трудно. Санирахме училищата в град Бухово и кв. “Ботунец”, в момента тече санирането и на филиала в кв. “Сеславци”. Изградихме чисто нова, прекрасна детска градина в “Сеславци”. Реновирахме сградата на детската ясла и изградихме четири напълно нови детски площадки в детската градина в кв. “Враждебна”. Реновирахме площада в кв. “Ботунец”. Изградихме фитнес и детски площадки в почти всяко населено място, като в по-големите квартали повече от една. Ремонтирахме цялостно покриви на детски градини и административни сгради.

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK