Георги Тодоров: Вече имаме локации за няколко типа паркинги, за един мандат проблемът може да се реши

28 септември 2023, четвъртък

Адвокат, женен, баща на две деца. Идеалист, посветен на обществени каузи и цели, които обединяват хората. “Убеден съм в силата на активните граждани и нашата отговорност към изграждането на благоприятна среда на живот”.

Така описва себе си 34-годишният юрист, който вече има 10 г. опит в български и чуждестранни адвокатски кантори и търговска банка. В момента адвокат на свободна практика.

Като лична кауза припознава осигуряването на повече и по-адекватна грижа за децата и подрастващите. Организатор на протести и инициативен комитет за справяне с недостига на места в детските градини и ясли в София. След множеството граждански инициативи се стигна до компенсация за родителите, чиито деца не са приети.

Учредител на местен инициативен комитет “Света Троица” за подобряване състоянието на парк “Света Троица” и премахване на необезопасения лунапарк там.

Учредител и на Инициативния комитет “Заедно срещу безумията по пътищата”. Организатор на протестите на бул. “Сливница” след трагичния инцидент с прегазените Явор и Ани през май тази година.

За “Люлин” Георги Тодоров предлага и спешни, и дългосрочни мерки за трайно разрешаване на проблема с паркирането.

За учениците фокусът е върху насърчаване на добрите извънкласни практики и интегрирането на културни и спортни мероприятия в ежедневието на децата.

“Люлин” като спокоен район за живот на младите семейства и отглеждане на деца, запазване и облагородяване на зелените площи включва още визията му. А особен акцент е поставен върху повишаване на пътната безопасност – повдигнати кръстовища, по-добра осветеност, легнали полицаи, физически ограничители срещу паркиране непосредствено около кръстовищата.

– Г-н Тодоров, кое е мястото във вашия район, на което бихте поканили на среща приятели, близки или пък избирателите си за разговор?

– Градинката около храм “Свети Климент Охридски”, която години наред не е достатъчно облагородена, за да има районът истински парк в своето сърце.

– В този ред на мисли – адекватни ли са бюджетите на районите? За увеличаване на кое перо бихте се борили?

– В никакъв случай не са адекватни. Нужно е цялостно преосмисляне на финансирането, за да се осъществяват много по-оперативно повече проекти в кварталите. Всички пера в бюджета на район “Люлин” следва да бъдат увеличени. Най-големият район на столицата на практика изостава по всички направления, което е крайно несправедливо.

– Има ли въпрос, по който хората от кварталите трябва да си кажат думата на районен референдум?

– За автономност на квартала, както се шегуваме. Всъщност прякото участие на гражданите в местната власт може да се осъществява чрез много форми, които ще използвам активно – обществени обсъждания, срещи с отделни граждани и съсловия, събрания на домоуправителите. На референдум би било логично да се предложи вземане на решение по принципен за квартала въпрос – трябва ли да се изграждат спортни зали в училищните дворове например. Виждам, че мнението на гражданите не е еднозначно в този случай.

– Повече нови сгради или повече празни зелени площи?

– “Люлин” е квартал с много зелени площи, които осигуряват благоприятно жизнено пространство и въздух. Трябва да работим в посока на тяхното опазване и облагородяване. Това е визитната картичка и предимството на нашия район.

– Най-амбициозното решение, чиято реализация може да гарантирате за 4-годишен мандат?

– Системно и трайно решаване на значителна част от проблема с паркирането. Идентифицирали сме конкретни локации за няколко типа паркинги с различен капацитет.

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK