Георги Кузмов: Убеден съм, че нашите данъци могат да работят по-добре за нуждите на хората

28 септември 2023, четвъртък

Георги Кузмов е познато лице, директор “Бизнес развитие за Европа” на най-голямата фирма в света за локализиране на медийно съдържание. С дългогодишен опит на високи позиции в международни компании и държавни учреждения, над 30 г. в сферата на журналистиката и управлението на медии, три от които като директор на Ефир 2. Част от екипа на знакови предавания в БНР и БНТ и организатор на големи медийни фестивали. Бе издател на вестници и списания, винаги граждански ангажиран с каузите и политиките за средата, в която живее.

Прави кампании за запазване облика на стара София – премахването на климатиците от фасадата на Ректората и запазването на автентичния вид на сградата на Националната опера и балет.

Ще работи за по-голяма децентрализация и икономическа свобода за районите, а за “Оборище” е амбициран кварталите на територията на района да бъдат облагородени, а новите сгради – в пълен синхрон с околната градска среда.

“Убеден съм, че нашите данъци могат да работят по-добре за нуждите на хората, когато са подложени на локален контрол и изпълнение”, казва кандидатът на “Обединени за София”.

– Г-н Кузмов, кое е мястото във вашия район, на което бихте завели приятели, близки или пък ще поканите избирателите си за среща?

– Нека да са две: за приятели районът на Докторската градина, а с избиратели този на бул. “Мария Луиза”, където има най-много проблеми. 

– Адекватни ли са бюджетите на районите в столицата?

– Доколкото знам отвън – не! Те са за заплати на администрацията и учрежденията към общината. Съвсем дребни пари за ремонти, които са като за ремонт на апартамент в центъра, абсолютно неадекватни на проблемите в районите.

– За увеличаване на кое перо бихте се борили?

– Районите трябва да имат достатъчни бюджети за контрол и поддръжка на териториите си.

– Има ли въпрос, по който хората от кварталите трябва да си кажат думата на районен референдум?

– Да – паркирането! В централни райони, които са предимно жилищни като район “Оборище” и са старата градска част, без възможност за нови паркинги, може да се обсъди вариантът в някои определени участъци паркирането да е само за резиденти, живеещи в квартала. Има много успешни такива практики по света и дори в района на “Капана” в Пловдив.

За живеещите този кошмар с паркирането в центъра приключва, а за гостите на квартала тези улици стават пешеходни дестинации. Тъй като районът не е административен, гостите идват главно за забавления. Градският транспорт тук е добре развит. Има всички видове транспорт и дори възможност за ползване на влак. Това би било модерно, практично, зелено градско решение.

– Повече нови сгради или повече празни зелени площи?

– И двете! Без нови сгради не е възможно, градът не може да спре да се развива, но това трябва да става с изключително строг контрол за о3тстояния, етажност, пространства, вкус и хармония с околната градска среда.

При добро и смислено проектиране и контрол ще има и зелени площи. Но поради спецификата на района бих добавил, че не по-малко важно е и запазване и възстановяване на старите къщи и поддържане на духа на стара София.

– Най-амбициозното решение, чиято реализация може да гарантирате за 4-годишен мандат?

– Ще подкрепя проектирането на модерен етажен (монтажен) паркинг пред община “Оборище”, който да обслужва четирите театъра, парка “Заимов” и да бъде буферен за метрото към центъра.

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK