Георги Атанасов: Бюджетът за инфраструктурни проекти на Банкя трябва да се увеличи

28 септември 2023, четвъртък

Георги Атанасов е доктор на биологичните науки. Има над 20 години опит като изследовател и ръководител в Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН.

Собственик и управител на първата българска компания за високи технологии в аквакултурите. Участник в проект за създаване на Център за върхови научни постижения в областта на биоразнообразието и екосистемните изследвания. Има два патента.

Разкриване на нови училища и филиали на универститети е сред личните му каузи за Банкя. Както и разрешаването на 22-годишния проблем със стадиона на град Банкя, възстановяването на други спортни съоръжения.

Безопасна градска среда с тротоарна и пешеходна инфраструктура, подобряване на чистота и развитие на екосистемата, ефективна и дигитализирана районна администрация са също негови приоритети.

– Г-н Атанасов, кое е мястото във вашия район, на което бихте поканили приятели, близки или пък избирателите си за среща?

– Банкя е прекрасно зелено градче, разположено много близо до София. Има прекрасни места из центъра, където може да поговорите с приятели, докато децата тичат из зелените поляни. Такова място е например амфитеатърът на парк “Ротондата” до Часовниковата кула. Има хубави малки заведения, където човек може да седне с приятели в прохладните вечери и да обмени мисли.

– Стигат ли бюджетите, отпускани на районите? За увеличаване на кое перо бихте се борили?

– Бюджетите на районите никога не са достатъчни. Трудно се поддържа цял град с всички градинки, детски площадки, улично осветление, тротоари и улици. Бих искал да се увеличи бюджетът за инфраструктурни проекти, за да можем да направим Банкя по-организирано и красиво местенце. Още повече че в града живеят много повече хора от официално регистрираните, на база на които се оформя бюджетът.

– По кой въпрос хората от кварталите трябва да си кажат думата на районен референдум?

– Смятам, че градът трябва да се управлява от хората. Да се чува тяхната дума. Кметът е само проводник на общественото мнение. Затова смятаме да направим граждански комитети, където всеки буден гражданин може да участва с мнение.

– Повече нови сгради или повече празни зелени площи?

– Това винаги е трудно решение – за постигане на равновесие на градската среда. Ние в Банкя още нямаме проблем с презастрояването, но вече се появяват наченки. Като един зелен град е добре да бъде запазено съотношението.

– Най-амбициозното решение, чиято реализация може да гарантирате за 4-годишен мандат?

– Имаме много сериозен и амбициозен план за развитие на града, плод на няколкогодишна работа. Имаме пустеещи сгради навсякъде с неустановен статут или с нежелание на собствениците за реализация или облагородяване. Имаме проблеми в инфраструктурата на Банкя, транспорта, спортните съоръжения. Всяко едно от тези решения изисква упорита работа, но ще поставим началото на решаването на всички проблеми.

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK