Емил Бранчевски: Европейска столица с цели квартали, в които няма детска градина, не е нормално. Ще построим първата в “Гевгелийски”

28 септември 2023, четвъртък

Емил Бранчевски е бил зам.-ръководител на Центъра по хернийна хирургия в болница “Клементиненхаус”, Хановер, Германия. Завършил е Медицинския университет в София.

Младият хирург е защитник на спазването на забраната за тютюнопушене на закрити обществени места и забраната за достъп на непълнолетни до психоактивни вещества

Личната му кауза е популяризирането на здравословен начин на живот и спорт сред подрастващите и превенцията на агресията сред младежите.

Основател на екип “Здравеопазване” в гражданската организация “Спаси София”, изработила подробна стратегия за общинско здравеопазване.

Мечтае да живее в град, в който майките с колички не трябва да се борят всекидневно с разбитите тротоари, а възрастните хора – с непреодолими бордюри. Да има къде да паркираме и да караме колело, без да си пречим и да създаваме рискови ситуации на пътя.

Има желанието да направи най-голямата детска площадка в София – в “Западен парк”, изцяло от естествени материали

“За мен, като лекар и баща, основен приоритет е нашите деца да бъдат заобиколени от здравословна и безопасна градска среда. Ще работя за град, който се грижи за хората и служи за пример на останалите градове, както подобава на една европейска столица”, посочва д-р Бранчевски.

– Г-н Бранчевски, кое е мястото във вашия район, на което бихте поканили приятели, близки или пък избирателите си за среща?

– Градинката “Св. Троица”.

– Адекватни ли са бюджетите на районите? За увеличаване на кое перо бихте се борили?

– Не, недостатъчни са. Трябва да се отделят значително повече средства за поддържане на зелените площи, но също толкова важно е и

да се увеличи автономията на районите в разходването на тези средства,

защото различните райони имат различни проблеми и приоритети.

– Има ли въпрос, по който смятате, че хората от кварталите трябва да си кажат думата на районен референдум?

– Районните референдуми са чудесен инструмент за решаване на казуси, засягащи пряко жителите на района и по които няма единомислие. Пример за такъв казус е намерението на Столичната община да разшири зелената зона в район “Илинден”.

– Повече нови сгради или повече празни зелени площи?

– Смятам, че

максималната плътност на сгради в района е достигната

и е редно да се съсредоточим върху опазването и облагородяването на зелените площи.

– Най-амбициозното решение, чиято реализация може да гарантирате за 4-годишен мандат?

– Изграждане на детска градина в жк “Гевгелийски”, защото такава там сега няма. Недопустимо е в град, имащ претенциите на европейска столица, да има цели квартали без нито една детска градина.

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK