Делян Георгиев: “Изгрев” се променя към по-добро. И това се вижда

28 септември 2023, четвъртък

Д-р Делян Георгиев е един от най-разпознаваемите и активни районни кметове. За един мандат показа на съкварталците си, че общината може да работи ефективно и с грижа за хората от „Изгрев”, „Изток” и „Дианабад”.

Една от личните му мотивации е да превърне родното си място в най-доброто за живеене в София. Тук отглежда и трите си деца.

Възпитаник е на МУ – София. Преди да седне в кметския стол, е бил началник-смяна в “Спешна помощ”, а на световния конгрес по спешна помощ в Глазгоу преди години печели сред 800 колеги от цял свят в състезание за най-бързо интубиране на пациент. Говори английски, руски, шведски, сърбохърватски. Републикански шампион по фехтовка, меломан.

– Г-н Георгиев, защо се кандидатирате за втори мандат като кмет на район „Изгрев“?

Приключва един успешен кметски мандат за хората на „Изгрев“. Само за четири години с екипа ми успяхме да направим много неща, така че районът ни да се промени. Това се вижда, но имаме още много работа, за да наваксаме десетилетното бездействие и безхаберие.

– Кои са най-големите ви постижения през приключващия вече мандат?

– Едно от най-големите ми постижения е бумът на строителство на детски градини и ясли – най-мащабният в София от половин век. По мое предложение външно министерство даде терен на общината за самостоятелна детска ясла и веднага започнахме строителството. Напредваме много бързо и се надявам до края на годината тя да отвори врати за 150 малчугана. В три от детските градини също дострояваме и разширяваме базата. Съвсем скоро ще осигурим 900 нови места за децата на трите ни квартала и така ще станем първият и единствен район в София, който ще разреши един от най-наболелите проблеми в града ни. За всички деца на „Изгрев“, „Изток“ и „Дианабад“ ще има места в детските градини и ясли.

Гордея се с прозрачното управление – добрата комуникация с хората е задължителна за един успешен кметски мандат. Превърнах в традиция да се отчитам пред съкварталците ми и да комуникирам всекидневно с тях. Доказахме и как общината може да бъде добър стопанин – върнахме на общината над 25 заграбени от недобросъвестни „бизнесмени“ общински терени.

Безспорно едно от най-големите постижения на изминаващия мандат е построяването на първата църква в район „Изгрев“. Доскоро той беше единственият в София без православен храм. С общи усилия – и на Църковното настоятелство, и на жителите на кварталите ни, скоро красивият храм „Св. Пимен Зографски“ ще посрещне първите миряни. Една дългоочаквана мечта на изгревчани – да имаме православен храм, ще стане реалност. Още едно мое предизборно обещание от 2019 г. е изпълнено.

– Кое е мястото във вашия район, на което бихте поканили на среща приятели, близки или пък избирателите си за среща?

– Пред църквата и в парк „Тинтява“ (градинката на КАТ), която преобразихме – от настилките до осветлението и превърнахме в любимо място за отдих, игра, социални контакти и спорт. И в място за концерти и кино под звездите.

– Адекватни ли са бюджетите на районните администрации в София?

– Не са адекватни. Ще дам един пример – в нашия район детските площадки са 94 като 80% от тях са в отчайващо състояние. Годишният бюджет, отпускан от Столична община, за такъв ремонт е 34 000 лева с ДДС. Т.е. за един век ще успеем да ги ремонтираме.

Въпреки трудностите и ограничените финансови средства, нашата администрация постигна отлични резултати – само за един мандат успяхме да направим 27 паркинга, 2 нови моста, 5 стрийт фитнеса на открито, 4 вътрешноквартални парка, да преобразим 30 квартални градинки, някои от тях са нови, други ги отремонтираме и реновираме. Доказахме, че администрацията може да работи отговорно и бързо. Имаме обаче още много работа.

– За увеличаване на кое перо в общинския бюджет бихте се борили?

– Бих се борил да се увеличи бюджетът за инженерна инфраструктура и за озеленяване. Нашият район е един от най-зелените – на 98% залесяването е изпълнено, но то трябва да се поддържа с грижа за хората и тяхното имущество.

– Има ли въпрос, по който смятате, че хората от кварталите трябва да си кажат думата на районен референдум?

– Да, гражданите трябва да имат пряка ангажираност върху съдбата на районите, в които живеят. Бих подкрепил референдум за въвеждане на зона за платено паркиране и за спиране на строителството. Всъщност, вече имам опит в тази посока – през 2020г. поисках да проведем референдум за въвеждане на десетгодишен мораториум върху жилищното строителство в “Изгрев”, но Столичният общински съвет отхвърли искането ми с гласовете на ГЕРБ-СДС и „Патриоти за София“. Само два гласа не ни достигнаха и така СОС лиши жителите на “Изгрев” от правото да решим сами как искаме да се развива районът ни.

– Повече нови сгради или повече празни зелени площи?

– Разбира се, повече зелени пространства. Горд съм, че показахме, как може да се спре презастрояването в София. За последните четири години район „Изгрев“ е отличникът с колосалните 85% намаление на издадените разрешителни за строеж, което според данни на НАГ е най-голямото в столицата. Това е поредната победа за района ни! Изпълних още едно мое обещание – да спра презастрояването в кварталите, доколкото това зависи от районния кмет. „Изгрев“ има нужда да диша!

– Най-амбициозното решение, чиято реализация може да гарантирате за следващия 4-годишен мандат?

– След като „Изгрев“ стана шампион по строителство на детски градини и ясли, готов съм да дадем още един пример в грижата за хората – ще построим ново училище.

Освен това смятам, че настоящата сграда на администрацията трябва да се освободи и да се върне на децата от кварталите ни – т.е. отново да е функционираща детска градина. Администрацията трябва да се премести в нова сграда, в която да са всички общински и държавни служби – паспортна, данъчна, военно окръжие, социално подпомагане, бюро по труда, столичен инспекторат. Така гражданите на „Изгрев“ най-накрая ще бъдат обслужвани на едно гише.

Заедно можем да постигнем забележителни резултати, а последните четири години са доказателство за това.

Горд съм, че доказах и още нещо – когато се работи честно, с желание и с опит, няма невъзможни неща.

От нас зависи да продължим в правилната посока!

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK