Д-р Делян Георгиев: В района вече има църква, ще построим и ново училище

29 септември 2023, петък

– Защо се кандидатирате за втори кметски мандат на район „Изгрев“, д-р Георгиев? Направихте много и се справихте с много проблеми, не се ли изморихте?

– В никакъв случай не съм се изморил. Напротив, още по-силно съм мотивиран и амбициран да превърна родното си място в най-доброто за живот в София. Освен огромното желание вече имам и административен опит, за да работя още по-ефективно и в съкратени срокове. „Изгрев“ се променя към по-добро и това се вижда. Четири години с хората заедно работихме за „Изгрев“, „Изток“ и „Дианабад“ и направихме много. Промяната на “модела ГЕРБ-СДС”, която може би първи поискахме още през 2019 г. в нашия район, е факт. Показах как интересът на съкварталците ми може да бъде защитен, а общината от една “непристъпна крепост” да се превърна в партньор на гражданите и “добър стопанин” на общата ни собственост. Заслужаваме да живеем в чисти, подредени, зелени и уютни квартали.

– Кои са нещата, с които се гордеете най-много през мандата?

– Район „Изгрев“ ще бъде първият и единствен район в столицата, който ще осигури места в детските градини за всички свои деца. Това е може би е най-голямото ми постижение като кмет – бумът на строителство на детски градини и ясли, какъвто не е имало през последния половин век в цяла София. Като баща на три деца отлично знам важността на този проблем – липсата на места в общинските детски учебни заведения. С екипа ми обаче успяхме само за няколко години да се преборим с всички административни спънки и да покажем как той може да се реши. По мое предложение Външно министерство предостави терена на ул. „Вълко Радински“ 5, на който само за една години вдигнахме самостоятелна и модерна детска ясла. До края на годината 150 деца ще могат да се забавляват и играят там. В три от градините също строим усилено, така че реално откриваме 900 нови места. Така за всяко дете от трите ни квартала „Изгрев“, „Изток“ и „Дианабад“ ще има място в общинска ясла или градина.

– Като говорим за строителство, вече не сте района без православен храм, посещават ли го миряните?

– Едно от най-големите ми постижения през мандата е и построяването на първата православна църква в район „Изгрев“ – доскоро той беше единственият в София без православен храм. Е, това вече е в историята – миналата година 30 октомври беше исторически ден за изгревчани – над кварталите ни прозвуча първият камбанен звън от „Св. Пимен Зографски“. Надявам се, че съвсем скоро първите миряни ще могат да посетят църквата, която е една от най-красивите в града ни. До църквата е парк „Тинтява“ (градинката на КАТ), който тотално преобразихме – от пейките, през настилките до осветлението, така че да се превърне в любимо място на жителите на района за релакс, спорт, игри за всички възрасти. Направихме го място за културни събития – концерти, а от това лято и за кино под звездите. Съкварталците ми видяха, че активно работим и занемарените десетилетия назад квартални градинки превръщаме в малки вътрешноквартални паркове. Поставихме пет стрийтфитнеса, ремонтирахме игрищата, защото инвестицията в здравето на хората е най-важната.

– Как се справихте с презастрояването?

– Район „Изгрев“ стана шампион с най-мащабното намаление на издадените разрешителни за строеж – цели 85%. Според данни на НАГ то е най-внушителното в столицата. Безспорно това също е едно от най-големите ми постижения през отминаващия мандат – показахме как може да се сложи край на презастрояването и така изпълних още едно предизборно обещание от 2019 г. Освен това спряхме и 20 строежа. „Изгрев“ има нужда да диша.

– Кои са проектите, които започнахте, но не успяхте да завършите? 

– Ремонтът на тротоарите – направихме много, над 9000 кв. м през мандата, но има още много работа. Стартирахме ремонта на тротоарите в жк. „Изток“, които са в окаяно състояние от десетилетия. Ако пак спечеля доверието на съкварталците ми, отново ще настоявам за адекватни инвестиции от страна на Столична община за цялостно преасфалтиране на вътрешнокварталните улици. Направихме 27 паркинга, три от които са общински, изпреварихме останалите общини като приложихме нов екометод – превърнахме „кална точка“ в екологично паркомясто. В разрешаването на проблема с паркирането имаме още много, много работа, защото е крайно време изгревчани да спрем да газим в калта.

– За какво не ви ви достигна?

– През 2020 г. поисках да проведем референдум за въвеждане на десетгодишен мораториум върху жилищното строителство в “Изгрев”, но Столичният общински съвет отхвърли искането ми с гласовете на ГЕРБ-СДС и „Патриоти за София“. Само два гласа не ни достигнаха и така СОС лиши жителите на “Изгрев” от правото да решим сами как искаме да се развива районът ни. Сега, ако имаме мнозинство, този въпрос бързо ще се разреши и ще направим още една крачка към промяната на кварталите ни – да станат модерни, чисти и европейски.

– При успех на изборите – кое е най-спешното управленско решение, което трябва да вземете?

– След като „Изгрев“ стана шампион по строителство на детски градини и ясли, готов съм да дадем още един пример в грижата за хората – ще построим ново училище. Сред приоритетите е и разширяването с 10 нови класни стаи и с актова зала, както и цялостно саниране на 105 СУ “Атанас Далчев”. В тази посока свършихме не малка работа, предстои нейното финализиране. Освен това смятам, че настоящата сграда на администрацията трябва да се освободи и да се върне на децата от кварталите ни – т.е. отново да е функционираща детска градина. Администрацията трябва да се премести в нова сграда, в която да са всички общински и държавни служби – паспортна, данъчна, военно окръжие, социално подпомагане, бюро по труда, столичен инспекторат. Така гражданите на „Изгрев“ най-накрая ще бъдат обслужвани на едно гише. Реализиране на линейния парк и велоалея от гара “Пионер” до район “Слатина” също е сред приоритетите ми.

– Говори се за децентрализаци – каква е вашата представа за свободата на районните кметове?

– Ще дам един пример – в района ни детските площадки са 94 като 80% от тях са в окаяно състояние. Столична община ни отпуска годишно за ремонт 34 000 лева, което означава, че в следващия един век ще успеем да ги ремонтираме. С екипа ми обаче успяхме да се погрижим за 30 от тези места – да направим нови градинки или да ги реновираме, но това не е достатъчно. „Изгрев“ е малък район, но изгревчани плащаме високи данъци. Време е да се направи адекватна реформа, така че средстата да не отиват само в Столчна община, а да се връщат в районните администрация. Районните кметове отлично познаваме проблемите на кварталите си и знаем как най-ефективно да ги решим ако имаме необходимото финансиране.

– Защо толкова много настояват районните кметове за децентрализация, давайки ви финансовата свобода с нея върви и по-голяма отговорност и отчетност?

– Знаете ли, ще ви призная нещо – за четири години показах на съкварталците ми, че кметът може да бъде един от тях, да гори и да се вълнува искрено от проблемите на трите ни квартала. И да иска да направи най-доброто за тях. Това, с което обаче не мога да свикна, е да обяснявам, че общината ни няма финасови средства да оправи бързо тротоарите, площадките, да обезопаси градинките, защото е абсолютно зависима от Столична община. Време е този модел да остане в миналото, затова ни трябва мнозинство в СОС. Моето разбиране е, че работата на кмета има допирни точки с тази на лекаря – знае отлично какво трябва да се направи, за да подобри качеството на живот на съкварталците си – но за това му трябва финансова инжекция – т.е. повече финансова независимост. Само от нас зависи да продължим напред към изграждането на един европейски, проспериращ и зелен район, район ЗА хората от трите квартала. Доказахме, че когато работим заедно, честно, с опит, любов и отговорност, няма невъзможни неща!

Интервюто е дадено пред вестник “Столица”

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK