Борис Бонев сезира прокуратурата заради ремонта на Западен парк

13 октомври 2023, петък

Лидерът на листата за общински съветници на коалиция “Продължаваме Промяната – Демократична България (Спаси София)” Борис Бонев подаде сигнал до прокуратурата заради ремонта на Западен парк. Причината – изтичащите гаранционни срокове по договора за ремонт и неустойките, за които общината е могла да претендира. “Смятаме, че има риск Столичната община да загуби гаранционната поддръжка и за пореден път да понесе финансовата тежест за коригиране на некачествено изпълнение, а освен това и да не санкционира изпълнителя за щетите, които е нанесъл на столичани със спорното качество на работата си”, уточни адв. Христо Копаранов, който също е в листата на коалицията за общински съветници. 

Столичната община възложи ремонта на Западен парк на фирмата “Галчев инженеринг” по проект „Възстановяване на Западен парк – представителна част“ по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020. Близо 11 млн. лв е общата стойност на проекта, от които над 8 млн. лв е безвъзмездното финансиране. През 2020 г. управляващият орган на програмата наложи финансови корекции за 2 120 000 лв. или иначе казано – глоби Столичната община заради лошо проведените обществени поръчки и други проблеми при реализацията на проекта.

Трябва да бъдат заделени допълнителни финанси на общината, за да бъде отстранено лошото качество на строителните работи. Още от лятото на 2022 г. са видими пукнатините по асфалтовите алеи, които продължават да се удължават и разширяват, а се забелязват и пропадания. В медиен репортаж по темата през август миналата година, представител на дирекция “Зелени системи” потвърди, че пукнатините и пропаданията по всички видове настилки са констатирани от общината и надзора на проекта. Дори беше публично обещан ремонт на ремонта през 2023 г., но това, както обикновено, се оказа само обещание и към началото на октомври пукнатините не само не са ремонтирани, а продължават да зеят и да се увеличават.

“Всичко това ни кара да смятаме, че въпреки очевидните констатации и необходимост от гаранционна поддръжка, отстраняването на дефектите вероятно отново ще трябва да се извършват със средства на общината, вместо изпълнителят да поеме отговорност по договор. Имаме основания да се съмняваме, че Столичната община проявява безхаберие и безстопанствено отношение”, каза още адвокат Копаранов. Според клаузи в договора общината може да наложи неустойки за некачествено изпълнение до около 2 милиона лева. Ако това не се случи, то общинският бюджет ще бъде сериозно ощетен. 

“Бездействие за налагане на санкции за калпавия ремонт е един от начините, по които общината търпи финансови загуби, а гражданите са потърпевши от некачественото изпълнение, което не бива отстранено. Една от първите ни задачи след изборна победа тази есен е, чрез Столичния общински съвет да потърсим отговорност за бездействието и засилим контрола, така че общината да спре да губи средства заради некачествена работа на фирми-изпълнители”, коментира Борис Бонев.

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK