Борис Бонев: Борим се срещу страхливия и корумпиран модел на управление

10 октомври 2023, вторник

Борис Бонев – лидерът на листата за общински съветници на местната коалиция “Продължаваме Промяната – Демократична България (Спаси София)”, призова съгражданите си за подкрепа в битката за мнозинство в общинския съвет. “На думата “сглобка” аз имам ясен отговор – работим за собствено мнозинство. Собственото мнозинство ще ни даде шанс да гласуваме всички политики, които имаме в програма си”, заяви Борис Бонев по БНТ. Той подчерта, че за общинския съвет се гласува само на първия тур и балотаж няма. 

Бонев добави, че от действията или бездействията на общинските съветници пряко зависи животът на софиянци. “Време е Софийският общински съвет да излезе от анонимността си, тъй като той определя бюджет от 2,5 милиарда лева всяка година, както и контролира дейностите на огромните общински дружества като ЦГМ и “Топлофикация”. В общинския съвет не трябва да има хора, чиято дейност се изчерпва с натискане на копчета под команда, уж представители на гражданите, а всъщност лоялни партийни войници”, категоричен беше Бонев. 

Той заяви, че от коалицията са си поставили амбициозни, но изпълними цели за по-добра София. “Ако улица “Шишман” не се ремонтираше пет пъти в пет години, със същите пари можехме да имаме 4 нови улици в “Люлин”. Пари има, липсва визия и строг контрол, както и политическа воля да се работи в обществен интерес”, обясни Борис Бонев. Той подчерта, че стратегическа цел ще е ремонтите да се случват от първия път, включително и въвеждане на черен списък за фирмите, които не се справят. Той добави, че обществени поръчки ще се провеждат с напълно прозрачни и обективни критерии и ще бъдат печелени от “най-добрите, а не от най-приближените фирми”. 

По думите му сегашните договори са в ущърб на обществения интерес. “Това не са случайни фирми, а покровителствани от властта. Заради това София не се възползва от ефективността на частния сектор. Виждаме го най-ясно с фирмите за сметопочистване. София е мръсна, въпреки огромните разходи за тази дейност. От ден първи ще реформираме Столичния инспекторат, който да започне ежедневно и без пропуски да контролира дейността им”, категоричен беше Борис Бонев. 

Според него подписаният договор за удължаване на концесията на “Софийска вода” е поредният подарък на ГЕРБ, който ще бъде платен от джоба на данъкоплатците. “В типичния си стил Фандъкова бяга от отговорност, като възлага на един от заместниците си да подпише договора вместо нея. Всичко се случва непрозрачно, дори без да се съобщи. Нима софиянци не заслужават поне да бъдат информирани за такива важни решения? Ето срещу този задкулисен, корумпиран и страхлив модел на управление се борим”, завърши Бонев.

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK