Ангел Стефанов: Разширението на Околовръстния път край Овча купел ще бъде завършено в следващия мандат

18 октомври 2023, сряда

Хората на Овча купел очакват разширението на Околовръстния път да започне възможно най-скоро с достатъчно добри връзки от квартала към локалните и транзитните платна. Това заяви кметът на района и кандидат за втори мандат Ангел Стефанов от “Продължаваме промяната – Демократична България (Спаси София)” на среща с граждани, народния представител Ивайло Мирчев и кандидата за общински съветник Симеон Ставрев.

“Околовръстното трябва да се завърши в следващия мандат. Ще се борим за достатъчно добри връзки с Овча купел, за да не се повтори ситуацията със Северната скоростна тангента, където се изгради магистрален път, който не може да се ползва от местните жители. Искаме да има и обезшумителни платна, така че шумът от транзитния трафик да се ограничи, доколкото е възможно”, заяви Стефанов.

В рамките на разговора стана ясно, че районният кмет е получил потвърждение от Агенция “Пътна инфраструктура” за приоритетното завършване на Околовръстния път възможно по-скоро. Според
представители на АПИ скоро трябва да се намери решение, за да се ограничат тапите и задръстванията в района, а забавянето на проекта се дължало на текущи съдебни дела, които възпират влизането в сила на Подробния устройствен план.

“Дела действително има, но хората в Овча купел и Горна баня от десетилетия чакат това разширено и модернизирано Околовръстно. Още през 2010-а година Бойко Борисов обещаваше как то ще бъде завършено. Това, което ние ще направим, е да ускорим максимално процесът, защото не може в София да остане недовършен такъв мащабен участък до голям район като Овча купел”, заяви депутатът Ивайло Мирчев.

Кандидатът за втори мандат в Столичния общински съвет Симеон Ставрев подчерта, че Околовръстният път е единственият ключов проект, в който се включват четири магистрали и завършването му е от изключителна важност за трафика из цяла България. 

“Околовръстният път ще бъде завършен, ако трябва и на два етапа. Първата може да включва частта от Овча купел до кръговото на Люлин, което значително ще разтовари трафика в Овча купел – поне в северното направление. С Ангел Стефанов дори сме обсъждали продължение на бул. “Монтевидео” до околовръстното на Люлин, за да имаме алтернатива, докато бъде завършен Околовръстният път.  Ще работим, за да се отпуши трафикът в Овча купел и да не се случва това, което се случи в северната част на София”, заключи Ставрев.

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK