Ангел Стефанов: “Преместихме” 56 частни имота между блоковете, там ще има училище, детски градини, игрища, два паркинга и зелени площи

28 септември 2023, четвъртък

– Г-н Стефанов, кое е мястото във вашия район, на което бихте поканили на среща приятели, близки или пък избирателите си за среща?

– Място, на което каня и приятели, и близки, и съседи от квартала за среща е паркът в старата част на “Овча купел” срещу банята. Той е на почти 100 години и има прекрасни големи дървета, които са станали свидетели на израстването на “Овча купел” от крайградска вилна зона до един от най-големите и хубави квартали в столицата ни. Забелязвам, че в последните години идват и много хора от други райони.

– Какво установихте в досегашния си кметски мандат – адекватни ли са бюджетите на районите? За увеличаване на кое перо бихте се борили?

– Със сигурност не са достатъчни, особено що се отнася до изграждането и поддържането на детски и спортни площадки, междублокови пространства, зелени площи и паркове, както и много важно – изграждане на паркинги.

– Има ли въпрос, по който смятате, че хората от кварталите трябва да си кажат думата на районен референдум?

– Форма на референдум е

изборът на районен кмет на база на програмата му

По конкретни въпроси много често един проект, който е полезен за много хора, не се харесва от други. Всеки проект – за нова улица, детска площадка или спортно игрище, има опоненти, някои от които са много шумни, но това не значи, че няма нужда от него. Работата на районния кмет като избран представител е да постигне баланс и по нещо за всички.

– Повече нови сгради или повече празни зелени площи?

– Повече облагородени зелени площи, защото в един модерен град и квартал зелените площи трябва да могат да се ползват активно от хората, а не да са запуснати, обрасли с храсталаци, недостъпни и да се превръщат в незаконни сметища.

– Най-амбициозното решение, чиято реализация може да гарантирате за 4-годишен мандат?

– Ако имаме мнозинство и подкрепа в Столичния общински съвет, съм сигурен, че ще успеем в следващите 4 години да започнем и завършим емблематичния парк Кукуряк, който да стане истински център на района ни.

– И това, с което се гордеете през приключващия?

– “Овча купел” стана първият район в София, в който преместихме 56 частни имота от междублокови пространства в периферни зони. С помощта на подробен устройствен план освободихме пространствата между съществуващите блокове и осигурихме места за спортни игрища, училище, детски градини, културен дом, зелени пространства и два етажни паркинга. Това беше огромно усилие за нас като районна администрация – да намерим подходящи имоти, да убедим Столичната община и частните собственици да преместим имотите им там, да проведем 4 обществени обсъждания и да защитим това решение пред Столичния общински съвет. Отне ни цял мандат работа, но си струваше, защото ползите от тази промяна са за десетилетия напред.

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK