Васил Терзиев: За да постигнем промяна, ни трябва смел, независим човек със силен екип

07 октомври 2023, събота

“Какво искам за София? Да мечтаем повече и да вярваме, че можем да имаме красив град, уреден, сигурен, да инвестираме в активен и здравословен начин на живот. Да създаваме възможности. Да нямаме проблеми с детски градини и ясли, да няма райони втора ръка, да има и повече ресурс, и повече контрол, да има ред, да спрем с ремонта на ремонта. Наистина да имаме едно ефективно, прозрачно, дигитално управление.”. Това заяви кандидатът за кмет Васил Терзиев в “Софийският дебат” по “Дарик радио”. Терзиев е издигнат от коалицията “Продължаваме Промяна- Демократична България (Спаси София)”. Той дебатира с кандидата на ГЕРБ-СДС Антон Хекимян.

Терзиев каза, че се кандидатира, защото обича София. “Роден съм тук, живея тук, децата ми живеят тук, всички професионално съм постигнал тук, обичам всичко около мен. Градът може много повече. Може да е по-красив, по-зелен, по-уреден.  Сега се примиряваме с проблемите, с посредствеността. А не трябва. За да постигнем промяна трябва смел, независим човек, който има силен екип, който не го е страх. Човек, който може да превърне волята за промяна в политики”, заяви Терзиев. 

Кой е виновен за проблемите с улица “Шишман”?

Водещият Константин Вълков започна дебата с въпрос за улица “Шишман”. “Кой е отговорен за тези проблеми, кой наложи тези стандарти и как се променят тези стандарти с този модел на управление? Има ли политическа воля от тези, които 17 години не се научиха как се прави? Има стандарти, да. Но планиране, възлагане, изпълнение и контрол, глоби, фаворизиране на фирми, които не се справят – нищо не е наред”, обясни Терзиев. 

Той критикува и неспособността на досегашните управляващи да се справят с нарушителите по пътя. “Купени са стотици камери, които не засичат минаване на червено, с невъзможност в тях да се вкара средна скорост. Какъв е смисълът от тези камери”, попита риторично той. Терзиев добави, че видеонаблюдението, сериозна работа на общинската полиция и активна дейност на самите граждани е решение, което ще намали сериозно вандалските прояви из София. “Хората не усещат, че гласът им се чува. Не усещат, че нещо се случва. Ние ще направим по-ефективна община, по-прозрачна, за да няма този дефицит. Така и повече хора ще намерят смисъл да бъдат активни за София”, обясни той. 

Не може частен транспортен оператор да бъде фаворизиран за сметка на общината

По темата “Транспорт” Васил Терзиев обясни, че велоалеите, които настоящия стопанин на общината Йорданка Фандъкова е направила не са свързани и не помагат по никакъв начин на софиянци и са опасни. “За един мандат ние ще направим нови 100 км велоалеи. Но добре свързани. За да бъдат те алтернативен транспорт, трябва да има мисъл как да бъдат изградени ринговете. А не алеи, които свършват в нищото, като по “Ломско шосе, например””, заяви той. 

Терзиев добави, че подкрепя използването на тротинетки, но при правила как се случва това. “Трябва да се работи с данни. Кой транспорт къде свършва и как да се свърже с останалите. Иначе не може да има разговор как да мотивираме хората сами да слязат от колите”, каза той.

Терзиев коментира и темата с довеждащия транспорт и отдаването на част от линиите на частна компания. “Довеждащият транспорт е изключително важен, защото иначе няма полза от метрото. Г-жа Фандъкова говори за него от много време, но не се случва. Ние ще го направим. Що се отнася до частните компании, има две хипотези. Едната е, че градският транспорт е социална услуга и тя трябва да бъде дотирана. Другата е, че това е бизнес. Но не може общината да дотира линии, а да има частна компания, която печели от това. Не може частният оператор да бъде фаворизиран. Трябва да има еднакви условия”, заяви Терзиев. 

Ще решим за един мандат проблемът с детските градини

По темата “Образование” Васил Терзиев отново потвърди тезата си, че за един мандат ще реши проблема с детските градини. “На г-жа Фандъкова не ѝ стигнаха три мандата да го направи. И то при все че, беше приоритет в последните ѝ две програми. Да, ще строим детски градини. Но ще работим и за улесняване на процеса с родителските кооперативи, детски центрове. Сега те са в сивата зона. Трябва да се мисли в тези зони, където има концентрация на много работещи какво да бъде направено, за да може те да бъдат улеснени. Аз вярвам в този модел, ние в нашата фирма бяхме направили детска градина”, обясни той. Терзиев каза и че ще работи по темата с компенсацията за родители, чиито деца не са приети в държавна детска градина. “Трябва да има еднакви условия. А не тези, които са дали децата си в частни градини, защото не са в държавни, да страдат”, добави той. 

Защо г-н Хекимян, издигнат от ГЕРБ, не поема отговорност за случилото се в последните години?

По темата с некачествените ремонти Васил Терзиев попита Антон Хекимян защо макар да е издигнат от ГЕРБ не поема отговорност за случилото се в последните години. “Аз със възмущение слушам как не се поема никаква отговорност за управлението на ГЕРБ. Те са ви издигнали, вие стъпвате на тяхната програмата. Това са обещания на г-жа Фандъкова от 2015 и 2019 г. Сега се притоплят. И то от този екип, който събрахте за една седмица – това е нейният екип”, каза Терзиев. След което добави: “Как ГЕРБ не се научи толкова години? Сбъркано и неясно задание, опорочена процедура, натиск върху изпълнителя, ниски глоби, няма черни списъци за тези, които системно не се справят, няма контрол. Не е въпрос на майстори. Пред един частен обект всичко е наредено до милиметър, а на обществените обекти е бедствие.”

Терзиев обясни и подхода за подобряване на качеството на сметосъбирането. “Кофите са мръсни и счупени. Всяко такова нарушение, има го записано, трябва да води до глоба от 500 лв. Но това не се случва, защото Инспекторатът не работи. Това ще го решим още в самото начало на мандата ни – Инспекторатът ще заработи”, обеща Терзиев. Той каза и че няма вариант общината да започне сама да се занимава със сметосъбиране. “Общинската фирма няма капацитет да върши никаква дейност. Дори и сега тя взима техника от същата фирма, която чисти. Никой няма идея от къде може да дойдат финансовите средства за такава инвестиция. Решението е друго – преразглеждане на договорите през 2025 г. Защо плащаме два пъти повече отколкото в Пловдив? Ще поканим и чужди оператори. В момента всичко е съсредоточено в три фирми”, обясни Терзиев и добави, че в миналото те са били седем-осем и е имало конкуренция, а където има конкуренция цените са по-ниски, а качеството по-добро.

Ще намерим решение за Витоша

Той потвърди амбицията на коалицията зад него да върне Витоша на софиянци. “Не се е случило вече 15 години – от времето на приватизационния договор. Но ние ще намерим решение. Общината няма контрол заради приватизационния договор, който вменява на собственика само едно задължение от 400 000 лв. инвестиция в първата година. Решението е да се предоговорят всички тези неща. Как – с преговори и намиране на обща позиция”, обясни Терзиев.  Той добави, че София има нужда от 10 млрд. лв. за отчуждаване на терени в паркове. “Щяха да са много по-малко, ако общината си беше вършила работата през последните 15 години, когато имаше възможност да ги откупи на по-ниски от пазарните цени”, обясни той.

Управлението ще е прозрачно

Терзиев каза, че най-важното в управлението на публичен ресурс, е то да е прозрачно.  “Когато си кмет на София, си кмет на всички софиянци. А не само на някаква част от тях. Това става само с прозрачност”, каза той. 

Терзиев обясни, че екипът му е наясно с че прозрачността и почтеността трябва да е водещо, защото работи от много време с него. “Участвах в избора на всеки районен кмет, на общинската листа. Работя от февруари насам – изключително много време с подготвени хора. А това г-н Хекимян ева сега го започва да го  прави”, заключи Терзиев. Той каза още, че няма вариант работата за София да бъде спряна. “ Тя ще бъде ускорена, ще започне да се случва по-бързо. И аз съм го доказал с работата си за София досега – със създаването на хиляди работни места, с насочването на чужди инвестиции в София и подкрепата за стотици компании, които създават десетки хиляди работни места, с данъците, които съм платил, тук в София”, каза Терзиев.

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK