Васил Терзиев: Управленска немощ е неспособността да се реши проблемът с детските градини толкова години

15 октомври 2023, неделя

Кандидатът за кмет на София Васил Терзиев определи като “управленска немощ” неспособността на сегашното управление да реши проблема с липсата на места в детските градини и яслите през всичките мандати до днес.

“Построени са милиони квадратни метри разгъната площ в София, а ние водим разговор за 30 детски градини. Причините този проблем да няма решение са като при много други проблеми – липса на политическа воля и приоритет. Ако е приоритет, ангажираш всички заинтересовани страни и се решава. Ако не е било приоритет, макар че ГЕРБ вече трети мандат твърдят, че е приоритет, значи е управленска немощ”, заяви Терзиев в предаването “На фокус” по Нова телевизия. Той е издигнат от местната коалиция “Продължаваме Промяната – Демократична България (Спаси София)”.

Терзиев обясни, че ако се довършат всички градини, които се строят в момента, без място в градините и яслите ще останат 6000 деца. “Математиката показва, че това са около 30-35 детски градини”, обясни той. Според него заплащането на директори, учители и специалисти също е проблем. За неговото решение ще е нужен политически натиск, но това може да се случва едновременно със строежа на новите детски градини.

“Удобна опорка е, че районните кметове на Демократична България не са строили детски градини. Това просто не е вярно. Г-н Хекимян удобно пропусна че г-н Георги Илиев в “Слатина” не е получил нищо от предишната кметица. И не е получил помощ от централната община. Няма как да направиш нещата веднага, защото трябват проекти. Но той строи детски градини в момента въпреки всичко това”, каза Терзиев. Според самия Илиев скоро ще има готова една детска градина за 8 групи и се разширяват още 2 градини с още 5 групи. Освен това има завършен проект за 2 градини за още 16-20 групи. 

“Това показва, че имаме силен екип от опитни и работещи кандидати за районни кметове. Имаме и Борис Бонев, който 14 години се бори за по-добра София, имаме и общинските съветници на Демократична България, които познават проблемите на града и възможните решения”, добави Терзиев. 

Той нарече нападките към районните кметове “стандартна практика на ГЕРБ”. “Ако има нещо положително си го приписват, за всичко отрицателно е виновен някой друг. Техните обещания изглеждат много добре, но защо не са реализирани досега. Защо не се реализирани 2012, 2015, 2019 г.  Липсва прозрачност, има фаворизиране на определени фирми. Те имаха централната власт, областен управител, мнозинство в парламента. Можеха да направят всичко за София, но не са. И искат от нас, гражданите, да даваме обяснения защо те не са направили каквото и да е”, заяви Терзиев.

Кандидатът за кмет коментира и ситуацията със синята и зелена зона за паркиране. Той обясни, че е не е казвал, че стойността на паркирането в тях ще поскъпне. “Обмисляме някакво решение, защото синята зона е запълнена. Но проблемът с паркирането е цялостен и има нужда от съвсем различно решение, а не от просто ей така да се вдигнат цените”, каза Терзиев. Той добави, че повечето мерки, които водят до положителни промени, изглеждат непопулярни, но след години имат положителен ефект. “Важно е да се обсъди, да се обясни преди да се вземе решение. Софиянци бяха против зонирането, но то подреди паркирането в кварталите. И пак това е половинчато решение, защото няма отчетност къде отиват парите от ЦГМ. Искаме яснота – толкова пари са взети, какво е направено с тях. Сега това го няма. Ние говорим много за стандарти и правила. Истината е, че ги има, но не се спазват, защото общината е абдикирала от отговорността си да упражнява контрол”, добави Терзиев.

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK