Симеон Ставрев: Една от първите ни задачи в Столичния общински съвет е да освободим площад “Света Неделя” от паркиралите коли

13 ноември 2023, понеделник

Общинските съветници от “Продължаваме промяната – Демократична България” (Спаси София) ще предложат премахване на паркиралите коли около храм “Света Неделя”. Това заяви започващият своя втори мандат в СОС Симеон Ставрев в интервю за “Клуб Z”. 

“На първо място с колегите ще вкараме доклад, който да освободи площад “Света Неделя” от паркиралите коли. Това е пространство с голям пътникопоток, което искаме да превърнем в свободен площад за хората. В момента там има джвакащи плочки, коли навсякъде и безумна идея на предишното мнозинство да се изгради допълнителен паркинг върху заритата с чакъл археология. Крайно време е да разрешим казуса”, заяви Ставрев.

Представителят на “Да, България” посочи редица ключови приоритети и предизвикателства пред обновения състав на СОС и новоизбрания кмет Васил Терзиев. Ставрев предупреди, че обществото не е склонно на времеви толеранс и работата трябва да започне веднага.

“Започваме от най-простите неща, които трябва да станат веднага, а по-сложните идват впоследствие. Сега трябва да приемем икономическата рамка за градския транспорт”, заяви Ставрев и уточни, че подкрепата за нея е изключително важна, за да може транспортните дружества в София да си вършат работата и през 2024-а година. Общинският съветник добави, че възможно по-скоро СОС трябва да гласува план-сметката за чистота и бюджета на София за следващата година

Ставрев подчерта, че ПП-ДБ-СС ще подкрепи Борис Бонев за председател на СОС, а преговорен екип на обединението вече провежда разговори с останалите политически групи. Относно формирането на мнозинство общинският съветник предупреди, че няма да се влиза в никакви безпринципни договорки. 

“Ние имаме 23 общински съветника при нужни 31 за мнозинство. Математиката не излиза и оттук нататък се борим за реализирането на програмата ни, като задачата ни ще бъде много по-трудна от задачата на предното мнозинство. Ние нямаме абсолютно такова и ще трябва да убеждаваме колегите от общинския съвет за всяко наше предложение”, заяви Ставрев. Той допусна, че забраната на машинното гласуване в последния момент преди първия тур на изборите вероятно е лишило ПП-ДБ-СС от още представители в СОС.

“Основните неща, които трябва да се случат този мандат, са ежегодните бюджети, адекватното управление на търговските дружества, решение на казуса с “Топлофикация”, с боклука, какво да правим с детските градини. Все пак предполагам, че другите партийни групи припознават тези проблеми като съществени за града и трябва да работим отговорно по тях”, рече Ставрев. Като пример той посочи, че не вижда причина социална партия като БСП да не подкрепи изграждането на нови детски ясли и градини.

Общинският съветник заяви още, че предстои да се извършат одити както на транспортните дружества, така и на останалите общински предприятия. Той изрази притеснения за работата на Центъра за градска мобилност и редица непрозрачни обществени поръчки през годините. 

“Надявам се тези одити да минат сравнително скоро и да покажат истинското състояние, за да можем да вземем адекватни решения. Вярвам, че Васил Терзиев и екипът му от заместник-кметове ще имат много ясна представа за проблемите в детайли с числа. Синергията между кмета и общинските съветници ще бъде от огромно значение”, заключи Ставрев.

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK