Области на политики

ЗДРАВЕ

Мерки за подобряване чистотата на въздуха

За да подобрим чистота на въздуха ще работим за ограничаване на отоплението с твърдо гориво, премахване на калните точки за паркиране и подпомагане от страна на администрацията на включването в програмата за замяна на твърдо гориво за отопление с по-екологични алтернативи.

Енергийна ефективност, саниране на публични сгради, детски градини и училища

На първо време предвиждаме да подобрим енергийната ефективност на училищата в района като 25 ОУ „Д-р Петър Берон“, 34 ОУ „Стою Шишков“, 132 СУ „Ваня Войнова“, 142 ОУ „Веселин Ханчев“ и 203 Профилирана езикова гимназия „Свети Методий“.

Енергийна ефективност на жилищни сгради

Ще работим активно с живеещите в големите блокове в кварталите, за да подобрим енергийната ефективност на домовете им. Приоритетно ще стартираме с най-големите карета от блокове в различните квартали.

Ограничаване ползването на твърдо гориво за отопление

Ще ограничим ползването на твърдо гориво и боклук за отопление в някои точки в района. Наред с това, поетапно ще разчистим и нерегламентираните сметища в района.

Ограничаване на замърсяването от строителни обекти

Необходимо е повишаване на контрола по време на строителни дейности и строги санкции за нарушителите в случай на замърсяване от строежите и разнасяне на строителни отпадъци и кал от строителните площадки. 

Насърчаване на пешеходен и вело транспорт

Мерките, които предвиждаме за насърчаване на велосипедния и пешеходен транспорт на територията на район „Красно село“ включват изграждане на велосипедни алеи по бул. „Христо Ботев“ и бул. „М. Д. Скобелев“, бул. „Братя Бъкстон“, бул. „Пенчо Славейков“, ул. „Георги Софийски“, както и изграждане на частта от „Зеления ринг“ по границата на района.

Разчистване на незаконни сметища

Ще работим активно за разчистване на незаконните сметища по ул. „Костенец“, както и това на кръстовището на ул. „Родопски извор“ и ул. „Борово“.

Подобряване на градския транспорт

За да стимулираме използването на градски транспорт, ще работим за неговото подобрение и удобство. Предвиждаме изграждането на навеси и поставянето на пейки и кошчета по всички спирки на Трамвай №5 от спирка „кв. Овча купел“ до „УМБАЛСМ ПИРОГОВ“, както и на спирка „ж.к. Красно село“ (№ 0641)  на Автобус №102 и №83 посока бул. „Овча купел“. Предвиждаме обособяването на бус лента по цялата дължина на бул. „Гоце Делчев“ между бул. „Цар Борис III“ и бул. „България“.

Паркове и градини

Ще работим за осъществяването на ремонт за съживяването на Дебърската градинка на улица „Лайош Кошут“; цялостно обновяване на градина „Сухо езеро“ улица „Константин Иречек“; цялостно обновяване на детските площадки в кв. „Борово“; ремонт на парк „Лагера“ на бул. „Цар Борис III“ с изграждане на тоалетна, осветление, обновяване на „гъбките“ и възстановяване на водното огледало. Важно и нужно е и обновяването на детската площадка пред блок 63 в ж.к. „Бели брези“.

Спортни площадки

За да насърчим спорта и движението сред гражданите предвиждаме облагородяване на спортните игрища в комплекс „Кореняка“, ремонт и облагородяване на спортна площадка ж.к. Красно село, бл. 185–189, както и ремонт на спортни игрища, т.нар. „Кафеза“. Планираме и поетапни ремонтни дейности за поддръжка на другите съществуващи детски площадки в района. 

Развитие на масов спорт за деца, младежи и възрастни

Важна тема е и развитието на масов спорт сред хората в различни възрастови групи. Затова предвиждаме организиране на междуучилищни турнири по футбол, волейбол, баскетбол; организиране на мероприятия по спортни и народни танци в Общински културен институт „Красно село“ с участие на читалищата в района; вътрешноквартални състезания по тенис на маса, футбол и баскетбол на игрищата в кварталите Борово, Бели брези, Красно село, Хиподрума; игри родител-дете или щафетни състезания по време на празниците на района.

Ограничаване на паркирането в зелени площи

За да ограничим паркирането в зелените площи и разнасянето на кал и прах ще изградим монтажни паркинги в кварталите. Наред с това ще обособим нови места за паркиране при облагородяването на междублоковите пространства, напр. до бл. 114А и бл. 142А в жк Хиподрума, на ул. „Солун“ № 104 в жк Борово и други.

Нужда от засаждане на дървета по улиците с цел намаляване на прегряването

Идентифицирали сме топлинни острови, където има нужда от засаждане на дървета с цел намаляване на прегряването, напр. в кв. Бели брези и по бул. „Гоце Делчев“, между велоалеята и пътното платно. 

Общински болници и диагностично-консултативни центрове

За създаването на по- здрави общности и с цел подобряване на здравната профилактика сред гражданите, предвиждаме рехабилитация на сградния фонд на 20 ДКЦ с подобряване на комфорта на зоната за чакане, ремонт на прилежащите тротоари и премахване на сметището зад поликлиниката.

Области на политики

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK