Области на политики

ЗДРАВЕ

Мерки за подобряване чистотата на въздуха

За да подобрим чистота на въздуха в района ще работим  за активно съдействие на гражданите за подготвяне на необходимите документи за кандидатстване по програма “Подобряване качеството на атмосферния въздух в СО чрез подмяна на отоплителни устройства на твърдо гориво с екологични алтернативи”. Ще се засилим контрола върху предприятията, които са голям замърсител на въздуха.

Енергийна ефективност на публични сгради, детски градини и училища

Ще започнем с ремонт на покрива на Народно читалище “Просвета” в кв. ”Обеля”, за да подобрим енергийната ефективност на сградата. Ще направим пилотен проект как да изглеждат публичните сгради и като пример ще стартираме с основен ремонт на Народно читалище “Св. Св. Кирил и Методий” в кв. Модерно предградие. За да може да направим приятни места в кварталите, където могат да се събират малки и големи и да провокираме желанието за развитие на култура.

Енергийна ефективност на жилищни сгради

Ще работим активно с живущите в панелните блокове за кандидатстване по програма “Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд” по Националния план за възстановяване и устойчивост. Приоритетно ще стартираме с най-старите жилищни сгради в района, които се намират в  жк. “Обеля” 1 и 2. 

Ограничаване ползването на твърдо гориво за отопление

Ще заложим на по-строг контрол,  за да ограничим ползването на твърдо гориво и боклук за отопление в кварталите с ниско застрояване в квартала. Наред с това, поетапно ще разчистим и нерегламентираните сметища в района.

Ограничаване на замърсяването от строителни обекти

Няма да допускаме замърсяване от строежите, разнасяне на строителни отпадъци и кал от строителните площадки. Приоритетно ще се контролира района на строящия се булевард с общоградско значение “Ломско шосе”, kакто и предстоящото изграждане на бъдещата метростанция в Модерно предградие.

Насърчаване на пешеходен и вело транспорт

Предвиждаме мерки за насърчаване на велосипедния и пешеходен транспорт на територията на район "Връбница", които включват изграждане на велосипедна алея, свързваща “Обеля” със съществуващата  велоалея на бул. ”Ломско шосе”.

Разчистване на незаконни сметища

Незаконните сметища в района са прекалено много и са концентрирани върху свободните площи между кварталите. Ще работим активно за разчистване на тези сметища като започнем от тези на територията на кв. ”Модерно предградие”. Стартираме с почистване по протежението на жп линията София-Калотина. 

Подобряване на градския транспорт

За да направим градският транспорт по-удобен и за да стимулираме неговото използване ще работим за синхронизация на разписанието, на автобусите движещи се по един и същи маршрут. Приоритет ще ни бъде поставянето на спиркови навеси в целия район. Подмяна на остарелите автобуси обслужващи крайните линии. 

Паркове и градини

В кв. “Обеля” ще работим за цялостен ремонт на кварталния парк “Обеля”, който да се превърне в пример за квартален парк и любимо място на всички от района, но с цялостно решение - зелени площи, осветление, места за отдих, площадки за игра и спорт.

Спортни площадки

За да насърчим движението ще работим да има повече места за спорт. Ще работим за изграждане на спортни площадки в общински имоти, за да бъдат с безплатен достъп за всички. Планираме и поетапни ремонтни дейности за поддръжка на съществуващите детски площадки в района. 

Развитие на масов спорт за деца, младежи и възрастни

Темата с развитието на спорта е доста важна, за да създаваме спортисти шампиони. Предвиждаме организирането на различни спортни мероприятия. Като започнем от организирането на ежегодни училищни турнири по отборни спортове като футбол, баскетбол, волейбол. Организиране на турнири по индивидуални спортове като тенис на маса и шахмат. Провеждане на благотворителни турнири по футбол за възрастни. 

Ограничаване на паркирането в зелени площи

За да осигурим повече места за паркиране и да ограничим паркирането по тротоарите и в зелените площи, ще стартираме с премахване на изоставените автомобили. Наред с това ще разчертаем местата за паркиране, за да се въведе ред при паркирането. Улиците с по-голямо натоварване ще направим с еднопосочно движение, за да не се затруднява трафика заради паркиралите автомобили.

Нужда от засаждане на дървета по улиците, с цел намаляване на прегряването

Идентифицирали сме топлинни острови, където да засадим дървета. По този начин ще намалим прегряването в летните жеги. Един пример за това е частта на бул. “Ломско шосе” от МС ”Ломско шосе” до МС ”Бели Дунав”.

Общински болници и диагностично-консултативни центрове

За създаването на по-здрави общности и с цел подобряване на здравната профилактика сред гражданите, предвиждаме обновяване на сградния фонд на ДКЦ 30 в жк “Обеля” и обособяване на изнесени кабинети в отдалечените квартали от ДКЦ-то  в село Волуяк.

Области на политики

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK