Области на политики

ЗДРАВЕ

Мерки за подобряване чистотата на въздуха

За да подобрим чистота на въздуха ще работим за ограничаване на отоплението с твърдо гориво и замяната му с нови екологични и енергийно ефективни отоплителни уреди. Ще развиваме озеленяването и ще работим за премахване на калните точки за паркиране. Ще се въведе редовно миене на улиците в района и строг контрол върху изгорелите газове на автомобилите.

Енергийна ефективност на публични сгради, детски градини и училища

Ще стартираме с детските градини и училищата в района. Планираме да увеличим проектната готовност, за да може районът да има винаги готови проекти за стартиране при намиране на нужното финансиране.

Енергийна ефективност на жилищни сгради

Ще инициираме срещи с представителите на етажната собственост за разяснения, подкрепа и подготовка на предложения за изпълнение на проекти за енергийна ефективност.

Ограничаване ползването на твърдо гориво за отопление

Ще ограничим използването на твърдо гориво и боклук за отопление като подпомогнем процеса за подмяна на отоплителните уреди на твърдо гориво с нови по-енергоефективни уреди или системи за отопление. Наред с това, поетапно ще разчистим и нерегламентираните сметища в района.

Ограничаване на замърсяването от строителни обекти

Няма да допускаме замърсяване от строежите, разнасяне на строителни отпадъци и кал от строителните площадки. Приоритетно ще се контролира в района на новостроящите се жилищни сгради по ул. "Охридско езеро", бившия хлебозавод "Възраждане" до ъгъла с бул. "Акад. Иван Гешов" и по ул. "Камен Андреев".

Насърчаване на пешеходен и вело транспорт

Сред бързите мерки, които предвиждаме за насърчаване на велосипедния и пешеходен транспорт на територията на район "Възраждане" са адаптиране работата на светофарите, защитни делители на велосипедните ленти и цялостна по-добра нова маркировка.  

Ще изградим Зелен коридор за пешеходно и вело придвижване, който ще свърже “Женския пазар” с Парк “Възраждане”.

Планираме изграждането на велоалеи по основните булеварди и улици в района – “Опълченска”, “Ген. Скобелев”, “Александър Стамболийски”, “Константин Величков”, “Христо Ботев” и “Мария Луиза”. 

Разчистване на незаконни сметища

Ще работим активно за недопускане от постройките около Националния дворец на децата да генерират боклуци по тротоарите и улиците.

Ще повишим контрола по време на строителни дейности за ограничаване на замърсяването от строежите и разнасяне на строителни отпадъци и кал от строителните площадки.

Подобряване на градския транспорт

За да стимулираме използването на градски транспорт, ще работим за неговото подобрение и удобство. Предвиждаме изграждането на навеси и поставянето на пейки и кошчета за всички спирки в района. Разработване на специален типов проект за спирките в централната градска част на района, които да носят духа и традициите от Стара София.

Ще подобрим транспортна схема на жк „Сердика“ и ще пуснем нова автобусна линия, допълваща единствената за квартала Е60.

Паркове и градини

Ще работим за цялостно облагородяване на парк Свети Никола, включително и премахване опасните и изоставени сгради. Ще дадем нов облик и напълно ще ремонтираме площад Възраждане. Ще започнем със системното обновяването на междублоковите пространства.

Спортни площадки

За да насърчим спорта и движението сред гражданите предвиждаме ремонт и облагородяване на съществуващите спортни площадки в района и изграждане на нови модерни места за спорт със зелени зони за отдих и рекреация.  

Развитие на масов спорт за деца, младежи и възрастни

Развитието на масов спорт сред хората в различни възрастови групи е важна тема. Предвиждаме редица мерки за стимулиране на активности и спортуване. Ще отворим за ползване училищни дворове в неучебните часове, ще изградим и ремонтираме площадките за спорт и игра, ще предвидим и тартанови писти за тичане;

Ще се организира турнир по футбол между училищата в района на територията на Спортна София.

Ще организираме състезание по паркур в междублоковите пространства в Зона Б5.

Ще правим открити тренировки по художествена гимнастика.

Ограничаване на паркирането в зелени площи

За да ограничим паркирането в зелените площи и разнасянето на кал и прах ще изградим подземни и монтажни паркинги в кварталите. Наред с това ще обособим нови места за паркиране при облагородяването на междублоковите пространства. Всичко това ще е придружено и с чувствително засилване на контрола по паркирането.

Нужда от засаждане на дървета по улиците с цел намаляване на прегряването

В зоните на идентифицирани топлинни острови ще засаждаме дървета с цел намаляване на прегряването. В централната градска част на района, където няма място за изграждане на паркове и зелени градини, ще увеличим озеленяването по булевардите и улиците.

Области на политики

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK