Области на политики

ЗДРАВЕ

Мерки за подобряване чистотата на въздуха

За да подобрим чистотата на въздуха, предвиждаме въвеждане на зони с ограничение на скоростта до 30 км/час във вътрешността на кварталите, както и изграждане на зелени пояси покрай големите пътни артерии. Също така предвиждаме строг контрол над горенето на боклук за отопление. 

Енергийна ефективност на публични сгради, детски градини и училища

На първо време предвиждаме да подобрим енергийната ефективност на сградата на ДКЦ 6 и Народно читалище „Г. С. Раковски-1925“ в ж.к. Света Троица.

Енергийна ефективност на жилищни сгради

Ще работим активно с жителите в панелните блокове в кварталите, за да улесним и ускорим максимално процеса по изготвяне на проект и кандидатстване по програмите за саниране за подобряване енергийната ефективност на домовете им. 

Ограничаване ползването на твърдо гориво за отопление

Стимулиране и съдействие на гражданите в прехода от отопление с твърдо гориво към отопление от незамърсяващи източници. Наред с това, поетапно ще разчистим и нерегламентираните сметища в района.

Ограничаване на замърсяването от строителни обекти

Няма да допускаме замърсяване от строежите, разнасяне на строителни отпадъци и кал от строителните площадки.

Насърчаване на пешеходен и вело транспорт

Мерките, които предвиждаме за насърчаване на велосипедния и пешеходен транспорт включват, но не са ограничени до: изграждане на велосипедна алея по ул. Цар Симеон и преместване на съществуващата велосипедна алея по бул. “Сливница” от активното в локалното платно, и нейното  физическо отделяне от БУС лентата върху мост Захарна фабрика. Приоритетно ще подходим и към изграждането на спиркови перони за трамваите по ул. ”Скопие” при ул. “Пловдив”.

Разчистване на незаконни сметища

Ще работим активно за разчистване на незаконните сметища в района като стартираме по протежението на река ”Суходолска” в близост до ул. “3020”.

Подобряване на градския транспорт

За да стимулираме използването на градски транспорт и подобрим неговата достъпност, предвиждаме изграждането на ново трамвайно трасе по ул. “Божурище” и бул. “Вардар”, което да свърже съществуващото трасе от ул. “Хайдут Сидер” до трамвайното трасе при метростанция Вардар, както и преместване на трамвайното обръщало на трамвай № 3 в предгаровия площад на ж.п. гара Захарна фабрика. Нова довозваща кръгова линия за ж.к. Гевгелийски, както и нова тролейна линия до центъра на кв. Захарна фабрика.

Паркове и градини

С най-голям приоритет е изработването и реализирането на цялостен проект за реконструкция на градинката Света Троица с възстановяването на езерото и отделен кучешки парк. В плановете ни влизат изграждането на няколко по-големи квартални градинки, като ще стартираме с междублокови пространства на ж.к. “Св. Троица”.  

Детски площадки

В плановете ни влиза изграждането на най-голямата площадка за игра на деца до 6 г. в Западен парк, изцяло от естествени материали и с добавена стойност за двигателното развитие на децата.

Спортни площадки и развитие на масов спорт за деца, младежи и възрастни

За да насърчим спорта и движението сред гражданите, ще изградим комбинирани спортни площадки в ж.к. Света троица (например между блок 313 и 315) и пред блок 147 в ж.к. Илинден. В Западен парк ще изградим трасе за планински колела, както и разчертаване по алеите на трасета за мини-, полу- и пълен маратон.

Ограничаване на паркирането в зелени площи

За да ограничим паркирането в зелените площи и разнасянето на кал и прах, ще изградим монтажни паркинги в кварталите. Наред с това ще обособим нови места за паркиране при облагородяването на междублоковите пространства.

Нужда от засаждане на дървета по улиците, с цел намаляване на прегряването

По бул. “Сливница”, бул. “Константин Величков” и бул. “Тодор Александров”. По отделни участъци на някои вътрешноквартални улици сме идентифицирали топлинни острови, където има нужда от засаждане на дървета с цел намаляване на прегряването.

Общински болници и диагностично-консултативни центрове

С цел подобряване на здравната профилактика сред гражданите и промотиране на общинската здравна помощ, предвиждаме оптимизация на дейността и рехабилитация на сградния фонд на 6 ДКЦ.

Области на политики

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK