Области на политики

ЗДРАВЕ

Мерки за подобряване чистотата на въздуха

За да подобрим чистота на въздуха ще продължим да работим за премахване на калните точки чрез залесяване и изграждане на нови места  за паркиране. 

Енергийна ефективност на публични сгради, детски градини и училища

На първо време предвиждаме да подобрим енергийната ефективност на сградата на Народно читалище „Иван Вазов" в кв. “Хаджи Димитър” и 18 ДКЦ в кв. “Сухата река”.

Енергийна ефективност на жилищни сгради

Ще работим активно с живущите в панелните блокове в кварталите, за да подобрим енергийната ефективност на домовете им. Приоритетно ще стартираме с най-старите жилищни сгради кв. “Сухата река” и кв. “Хаджи Димитър”.

Ограничаване ползването на твърдо гориво за отопление

Ще ограничим ползването на твърдо гориво и боклук за отопление в кварталите с ниско застрояване в района. Наред с това, поетапно ще разчистим и нерегламентираните сметища. 

Ограничаване на замърсяването от строителни обекти

Няма да допускаме замърсяване от строежите, разнасяне на строителни отпадъци и кал от строителните площадки. Приоритетно ще се контролира в района на строящите се метростанции, както и настоящото строителство по ул. “Станислав Доспевски”, ул. “Поп Грую” и ул. “Поручик Георги Кюмюрджиев”.

Насърчаване на пешеходен и вело транспорт

Мерките, които предвиждаме за насърчаване на велосипедния и пешеходен транспорт на територията на район "Подуяне" включват изграждане на велосипедна алея по моста “Чавдар” за връзка с булевард „Княз Александър Дондуков" и центъра, велосипедна алея по ул. “Витиня” и развитие на съществуващата велосипедна алея по бул. “Ботевградско шосе” и нейното продължение в посока централната градска част, пешеходно и вело пресичане на кръстовището между бул. “Владимир Вазов” и ул. “Черковна”, възстановяване на пешеходния подлез към ЖП гара “Подуяне”.  

Разчистване на незаконни сметища

Ще работим активно за разчистване на незаконните сметища в района като започнем от тези на ул. "Пасарелски язовир" и изоставения подлез към ЖП гара “Подуяне” и срещу блок 32 в ж.к. “Левски Г”.

Подобряване на градския транспорт

За да стимулираме използването на градски транспорт ще работим за неговото подобрение и удобство. Предвиждаме обособяването на БУС лента по бул. “Владимир Вазов”, две нови автобусни линии, които да свързват “Левски Г” със “Студентски град” и Летище София, нови довеждащи линия след пускането на метрото и поставянето на модерни и големи спиркови навеси при МС “Хаджи Димитър” и спирките по бул. “Ботевградско шосе” и ул. “Тодорини кукли”.

Паркове и градини

В ж.к. “Левски Г” ще работим за реализирането на нов квартален парк “Могилите”, който да се превърне в квартален център и любимо място на всички от района.

Спортни площадки

За да насърчим спорта и движението сред гражданите предвиждаме облагородяване на парк „Герена“ - поставяне на чешми за вода и тоалетни в парка, работещо осветление и видеонаблюдение. „Тъмния парк“ в кв. „Хаджи Димитър“ заслужава да блесне чрез поставяне на осветление и видеонаблюдение в парка, и обособяване на спортна площадка на мястото на сегашната кална/прашна точка. Планираме и поетапни ремонтни дейности за поддръжка на съществуващите детски площадки в района. 

Развитие на масов спорт за деца, младежи и възрастни

Важна тема е и развитието на масов спорт сред хората в различни възрастови групи. Затова предвиждаме организиране на турнир ежегоден по футбол между училищата в района, съвместно с ПФК “Левски”, благотворителен турнир по футбол за възрастни и провеждането на уроци по правилата за движение с велосипед по велосипедната алея по бул. “Ботевградско шосе” за ученици.

Ограничаване на паркирането в зелени площи

За да ограничим паркирането в зелените площи и разнасянето на кал и прах ще изградим монтажни паркинги в кварталите и буферни паркинги до новите метростанции. Наред с това ще обособим нови места за паркиране при облагородяването на междублоковите пространства.

Нужда от засаждане на дървета по улиците, с цел намаляване на прегряването

По бул. “Владимир Вазов”, ул. “Витиня”, ул. “Поп Грую” и ул. “Резбарска” сме идентифицирали топлинни острови, където има нужда от засаждане на дървета с цел намаляване на прегряването.

Общински болници и диагностично-консултативни центрове

За създаването на по-здрави общности и с цел подобряване на здравната профилактика сред гражданите, предвиждаме рехабилитация на сградния фонд на 18 ДКЦ в кв. “Сухата река” и обособяване на изнесени кабинети в отдалечените квартали от ДКЦ-то - кв. “Хаджи Димитър”, ж.к. “Левски В и Г”.

Области на политики

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK