Области на политики

ВЪЗМОЖНОСТИ

Транспортна свързаност

 • Факт е, че централната градска част, която привлича най-много посещения, гости и чужди туристи, е с едни от най-изоставените и разбити тротоари, извън централните улици. За мен е грешна политиката за разпределение на бюджетите за тротоари според броя на живущите, защото центърът привлича много повече хора! И там има най-голямо натоварване с коли и най-голям пътникопоток.
 • Трябва да се обсъди отварянето за коли на отсечката на ул. “Кракра” между бул. “Янко Сакъзов” и “Дондуков”, която преди време стана еднопосочна. Платното е достатъчно широко да поеме двупосочно движение и може да отпуши задънения трафик към паметника на бул. “Васил Левски”.
 • Трябва да се търсят преговори с болница ИСУЛ и разгледат възможностите за отпушването на ул. “Бяло море” към бул. “Данаил Николаев”. 
 • Около парковете, градините и училищата би било разумно всички пътеки и кръстовища да са надигнати, а бордюрите на ъглите - свалени.
 • Въпреки сравнително чести проверки, проблемът с паркирането върху тротоарите остава всекидневен. И докато при автомобилите има някакъв контрол, то той липсва напълно за друго ППС като мотоциклети, ел. тротинетки и даже колела. Особено ел. тротинетките и споделените колелета и скутери стават много, оставят се безобразно по тротоарите. Възможно е да се говори с фирмите (напр. Lime, Cycle, Shareascoot) да не позволяват прекратяване на наема върху тротоари и извън точните места. Тази практика съществува в някои европейски градове.

Подобряване на общия облик на кварталите

 • Графитите са интересно градско изкуство, но трябва да се направи кампания кои от тях са изкуство и кои - просто драсканици, недопустими за нормалната градска среда. Общината все още на е потърсила възможност за идентифициране на рисувачите и не е прилагала санкции за това, а трябва. Също така трябва да им се даде възможност за изява, като се обособят места за графити - мостове, трафопостове, подлези и това да бъде афиширано официално. Дори може да има месечни конкурси за графити с обявени и наградени победители.
 • Трябва да се рекламира и подкрепи инициативата за изчистване на сградите от графитите. Примерно медийна кампания „Изтрий графита, който те дразни“ с някакво поощрение или „ловци на графити“, които да разказват за тях - кое е хубаво и кое не. Това би създало и някаква преценка кое е допустимо и кое не, кое място става и кое не става за графити.
 • Ремонт и подмяна на осветлението в парка “Заимов”. 
 • Облагородяване и поставяне на пейки около алеите за игра на петанк в градинката зад Националната библиотека. Сега играчите сами поставят счупени макари, дънери и други грозни предмети, които ползват за закачалки за чанти и дрехи или просто изчакват реда си.
 • Може да се оформи малка зелена градинка на ъгъла на ул. “Черковна” и “Оборище”, където сега често незаконно паркират коли на тротоара.
 • Трябва ни локален мониторинг за осветяване на улици, защото дори в централен квартал като “Оборище” (близо до бул. “Ситняково”) има малки улички въобще без осветление.
 • Подмяна на счупени пейки в Докторската градина. 
 • Подмяна на счупени пейки в парк “Заимов”.
 • Пространствата около “Александър Невски” са се превърнали в международна автогара, а трябва да е само спирка на градски турове. Тази практика трябва да бъде прекратена с преговори със Столична община и органите на реда.
 • Защита на специален бюджет за районен екип за поддръжка. Най-много обаждания и сигнали в квартала има за необходимостта от редовна поддръжка и поправка на тротоарите и улиците в района. Задължително сформиране на екип за всекидневна поддръжка на инфраструктурата. 
 • Редовна профилактика на уличната канализация и конкретна процедура при наводнения, които все по-често се случват. 
 • Изцяло и докрай премахване на нерегламентираните висящи кабели по сградите и поставянето им под земята. 
 • Почистване на графитите от лицето на кварталите и търсене на отговорност, когато се нанася такава щета на сградите - това ще бъде важна задача и взаимна работа с етажните собствености.
 • Работа с ДФСО за организиране на обучения при бедствия и аварии в администрацията, детските градини, училищата, бизнесите и т.н., както и инспектиране на капацитета на района при различни ситуации.

Подобряване на пътната и транспортната инфраструктура

 • Защита на задължителната рехабилитация и ремонт на настилката на трамвайните линии по бул. “Янко Сакъзов”. Булевардът е част от входните и изходните артерии на града и е недопустимо да стои в това състояние.
 • Ограничаване на скоростите по малките улички, оптимизация на посоки на движение и ревизия на „спящите полицаи“ - постигат ли ефекта си, правилно ли са изградени и дали са поставени на точното място. 
 • Трябва да обсъдим възможността за направата на отбивка „Kiss & Fly” на бул. “Христо и Евлоги Георгиеви” пред Испанската гимназия и училище “Антим I” на ъгъла с ул. “Султан тепе”. Сега там се образува натрупване от коли по канала за посрещане и оставяне на деца, които прескачат през перилата на пътя.

Подобряване на социалната инфраструктура

 • Район “Оборище” е един от малкото, в които няма пазар. Проектиране на място за пазар в централната част на града не е лесно. Затова може да бъде търсен временен център за фермерски пазар - един път в седмицата, тъй като трудната логистика няма да позволи друг вариант. Възможно място би могло да бъде площадът до Ботаническата градина, който да бъде изчистван и измиван след всеки пазар. В парк “Заимов” също има подходящо място - алеята, която е продължение на ул. “Асен Златаров”. По време на ковид пандемията тази практика беше тествана и работеше перфектно. Има и допитване през фейсбук групата „За Оборище”, която в момента е с около 9300 последователи. Над 80 % искат фермерски пазар и над 70% биха искали той да е в парка.
 • Медиация с големите хранителни вериги на територията на общината, които да бъдат убедени и съгласни да поемат доставката на храни до домовете на възрастни хора. 
 • Има програма за предлагане на „изостанала храна“ в магазините и заведенията, която да се предлага на по-ниска цена. Тя трябва да се направи работеща и да се включат в нея знакови ресторанти от района, които могат да предоставят такава храна за социално слабите и многодетните семейства.
 • Трябва да създадем възможност (при желание) за наблюдение на жизнените показатели на възрастни хора с модерни холтери. Има български фирми, които правят този мониторинг от България, за възрастни хора по целия свят. Това трябва да стане достъпна процедура и за хората от района, който претендира за висок стандарт на живот. 
 • Проект “Бъдеще за децата”, който трябва да бъде довършен през новия мандат: Предоставяне на комплексна социална подкрепа за непридружени деца.
 • Задължителна подмяна на настилките пред училища, детски градини и основни административни сгради, които трябва да са лицето на града. Това трябва да стане с парите, които вече са защитени за инвестиции в следващите 2 години.
 • Отваряне на дворовете на училищата за спорт, култура и по-лесно движение в района. Да се назначи охрана от 08 до 22 ч в училищата със СОД и камери, за да може те да се ползват безопасно целодневно и целогодишно.

Търсене и насърчаване на иновативен бизнес 

 • Развиване и насърчаване на бизнес с висока добавена стойност – това ще бъде една от целите през мандата на общинската администрация.

Насърчаване на туризма като част от икономиката на града 

 • Трябва да се търси и развива социална, търговска и културна среда за кварталите, която разнообразява и помага на живота да е по пъстър, но и не пречи на нормалния и спокоен живот на хората. В квартала под бул. “Дондуков” може да се мисли за по-осезаемо стимулиране на предприемачите, подкрепа на инициативите на дребните бизнеси и занаяти. Общината да ги насърчава по европейските програми. Това е район, който се развива като територия на творческите индустрии, и е факт, че инициативата и усилията идват изцяло от долу нагоре. Промяната в “квАРТала” не е резултат от планиране от страна на публичните институции. Там трябва да се осмислят нови градски пространства, които възстановяват чара на стара София и ще привличат все повече туристи. 
 • Ново пространство за събития може да бъде речното корито на Перловската река, където може да се осмислят и проектират пространства за градски събития и забавления - инициатива, която вече е започнала “Реките на София”, отново като инициатива на гражданите и с пасивното съдействие на Общината.
 • Организиране на международен архитектурен фестивал, посветен на съвременните възможности за съхранението и възраждането на чара на старата част на столицата.

Опазването и възстановяване на стара София

 • Една от важните ми каузи ще бъде опазване на стара София. С всяка съборена красива къща и сграда си отива частица от историята, чара и идентичността на София, а това е недопустимо. Красивите стари къщи и сгради са като старите хора, имат нужда от внимание и грижи. Трябва да знаем, че са незаменими, и да търсим програми за подпомагане на собствениците за възстановяването и опазването им. 
 • Старият Еврейски квартал е под специален мониторинг със статут на район с историческа значимост, но явно той не работи правилно. Бих настоявал за въвеждане на мораториум за събарянето на стари къщи, докато не бъде изграден цялостен план за развитието на квартала. 
 • В никакъв случай не трябва да се допуска презастрояване и огромен автомобилен поток, който ще завземе улиците и комуналната инфраструктура няма да издържи – нещо, което виждаме често в България. 
 • Направено е предложение, което трябва да бъде защитено през новия мандат, за връщане статута на 17 бр. сгради - бивши паметници на културата. Описът не трябва да спира.
 • Новите сгради, които ще се строят, трябва да имат проекти от архитекти и строители, които се съобразяват с околната среда и допълват красивата история на града и квартала. Има такива добри примери. Ще настояваме строителните разрешения в старата градска част, какъвто е район “Оборище”, да подлежат на по-специално внимание и обсъждане.
 • Две знакови сгради от стара София трябва да бъдат опазени на всяка цена: “Къщата с ягодите” и Царските конюшни. Общината трябва да е медиатор и да лидира този процес.

Открити пространства за култура

 • Коритото на Перловската река.
 • Площада между “Квадрат 500” и Ботаническата градина.
 • Покрива на “Квадрат 500”.
 • Пространството пред НАГ като площад на архитектурата
 • Паркът на Военна академия
 • Градинката на Централна баня. „Пускането на прожекторите“ в тази посока може да отвоюва това добро място на София от бездомните емигранти.
 • “Султан тепе” между “Джовани Горини” и “Христо и Евлоги Георгиеви”
 • Градината на Кюлуците
 • По границата с “Подуяне”

Детски градини и ясли

 • На мястото на стария „Птичи пазар“ през 2023 г. е стартирало проектирането на нова детска градина с площ на терена около 5000 кв.м. Предвижда се строеж на сграда на три етажа с басейн. Планираният капацитет на новата детска градина е 8 групи (200 деца).
 • Довършване разширението на новата 104-та детска градина. За 50 допълнителни места за деца. 
 • Район „Оборище“ е в процес на придобиване на сграда от Министерство на отбраната, която ще бъде пригодена за детска градина. Сградата ще разшири капацитета на съществуващата ДГ №151 „Леда Милева“ с 1 група (25 деца).
 • Тъй като ще стимулираме търсенето на възможности за създаване на детски ясли и градини, трябва да се обърнем към по-големите предприятия и фирми в района, които да се включат с предложения каква част от техните офиси могат да се обособят за грижи за децата на служителите. Това видимо ще е от взаимен интерес.
 • Трябва да се помисли за сгради на общинската администрация, които да бъдат проектирани и приспособени за детски градини.

Области на политики

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK