Повече зеленина и запазване на културното наследство в новия проект за бул. “Джеймс Баучер”

14 октомври 2023, събота

Местната коалиция “Продължаваме Промяната – Демократична България (Спаси София)” символично изчисти терена около оградата на резиденция “Лозенец”, по продължението на ул. “Милин камък”. В акцията по почистването се включиха кандидатът за кмет на район “Лозенец” – Константин Павлов, кандидати за общински съветници, депутатът Калина Константинова и хора от всички партии в местната коалиция. 

“За да покажем, че е възможно, когато има гражданска енергия за това, но и да сигнализираме, че нещо в организацията на общинските дружества не е наред. Днес символично разчистихме града от порочните практики, корупцията и сделките на тъмно. Осветлихме едно знаково за столицата ни място, разкрихме потенциала му и го направихме видимо. Така ще действаме оттук нататък в управлението на София за всяко нещо, с което се захванем”, коментираха от коалицията. Отговорността за уличната зеленина, както и за мястото, което беше облагородено, е на общинската дирекция “Зелена система” към Столична община. 

“Разговорът за поддържането на зеленината в София обаче е дълъг, защото има големи диспропорции в начина, по който се разпределят отговорностите и бюджетите. Районната администрация получава около десет пъти по-малко средства на квадратен метър за поддържане на зеленината, отколкото общинското предприятие “Паркове и градини”, което трябва да се грижи за зелените площи в столицата в по-голям мащаб”, коментира Константин Павлов. 

“Това противоречие трябва да бъде изчистено, защото хората, когато се разхождат в парковете, по улиците и в междублоковите пространства, не се интересуват чия е собствеността върху терена и коя структура е натоварена да се грижи за нея. Не се питат и дали кметът не е от опозицията и затова не получава достатъчно финансиране”, добави кандидат-кметът на район “Лозенец”. Според него разпределението на парите за поддръжка на зеленината трябва да е много по-справедливо и по-рационално.  

В началото на акцията Константин Павлов представи проект за по-красив и по-зелен бул. “Джеймс Баучър”. “Булевардът има много потенциал, защото е широк и неособено оживен, а и се намира на знаково място в “Лозенец””, каза той. “Паветата по него са паметник на културата и ние предлагаме те да бъдат запазени, а отводнителната система да бъде специална – при порои, водата ще се събира в нея, за да не нанася поражения върху паветата, след което може да се използва за напояване на зеленината”, добави Павлов. Проектът предвижда и нови спирконавеси за повече комфорт на гражданите, докато чакат градския транспорт.

Кандидатите на местната коалиция се надяват, че новият Общински съвет ще намери пари и ще даде зелена светлина и за бъдещия парк “Лозенец”, който трябва да се появи между кварталите “Хладилника”, “Витоша ВЕЦ Симеоново” и “Кръстова вада”. Става дума за над 800 дка частни имоти, които през последните 30 години е трябвало да бъдат отчуждени, но никой от управляващите не се е погрижил за това. Сега усилията ще са много по-големи, а цената – доста по-висока. “Готов съм да изпълня тази задача заедно с Васил Терзиев като кмет на София и да можем да проектираме и изградим нов парк за гражданите,” категоричен беше Константин Павлов.

“Друга тема в “Лозенец” е застрояването, което е факт от много години и се превърна в сериозен проблем през 2007 г., когато беше приет новия Общ устройствен план на Столична община и когато имаше строителен бум. Това направи района неособено комфортен за живеене и съм сигурен, че този път ще имаме подкрепа в СОС и ще направим възможна промяната в параметрите на ОУП. Заради бурното строителство на жилищни сгради в новите квартали на София, общината не успява да отговори на нуждите на гражданите, а нуждата от изграждането на нови улици и тротоари е спешна”, обясни Павлов. И добави, че това ще бъде един от най-важните му приоритети във втория мандат. “Искам всеки, независимо дали живее в новите квартали или в по-старата част на района, да се чувства като истински европейски гражданин,” заяви той. 

Едно от следствията от презастрояването и пренаселването на района е липсата на места в детските градини. По време на почистването кандидатът за кмет на “Лозенец” сподели, че е напът да реши проблема с липсата на места в детските градини в някои от кварталите на района, който става все по-предпочитан от семейства с деца. За последните четири години той успя да започне разширението на три детски градини, като единият проект вече е завършен и е в експлоатация, а отзивите от родителите са повече от добри. 

Следващите проекти са за нови детски градини в кварталите “Витоша” и “Кръстова вада”, където вече се проучват терени. Павлов изрази надежда, че с помощта на Васил Терзиев като кмет и с мнозинство в Общинския съвет, това ще се случи и ще има по-гъвкава система за детска грижа и децата, необхванати от детските градини. 

“Младите семейства, които идват да живеят в района ни, са истинско богатство и ние ще се погрижим те да са спокойни, да могат да работят и да бъдат пълноценни и като родители”, каза кандидатът за кмет на “Лозенец” и призова хората: “Гласувайте с 85, защото ние имаме енергията да подобрим града в полза на гражданите!”

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK