Официалното представяне на кандидатите за районни кметове

17 август 2023, четвъртък

Кандидатът за кмет на София Васил Терзиев и водачът на листата за общински съветници Борис Бонев представиха кандидатите за кметове на 24-те софийски района. Те обявиха и името на коалицията – “Обединени за София”, която ще ги издигне за местните избори на 29 октомври. Коалицията ще има и обща листа за общински съветници. 

В “Обединени за София”, се включват политическите партии “Продължаваме Промяната”, “Демократична България”, “Спаси София” и гражданската организация “Екипът на София”. 

районни кметове

Още при обявяване на своята кандидатура за кмет Васил Терзиев заяви, че ще се включи в борбата за София със силен екип, който да се ангажира с промяна на управленския модел веднага след изборите. За да се създаде ефективна и работеща община, от огромно значение са районните кметове. Силно подценяваната им до момента роля ще бъде променена, като се изгради модел на децентрализация и повече независимост при вземане на решения. 

Сред кандидатите има както познати лица, доказали своя професионализъм, така и нови политически фигури, готови да поемат отговорността за управлението на София за следващите 4 години. 

“Районният кмет е много важен, защото е посредникът между гражданите и централната общинска администрация”, заяви Борис Бонев. “Районният кмет управлява бюджета, който му е разпределен и организира редица инициативи. Въпреки че правомощията са формално ограничени по закон, те могат да бъдат разширени по желание на кмета”, добави той.

Всички кандидати подписаха Етичен кодекс за общи ценности и принципи, прозрачност и ефективно управление. Той ще се спазва както по време на кампанията, така и след това и в реалната им работа като районни кметове. 

“Всеки от кандидатите за районни кметове е минал през сериозна селекция, за да сме сигурни, че това са хората, които здраво ще запретнат ръкави и ще работят за по-красива и по-уредена София. Ако бъдат избрани, те ще работят в полза на хората и ще спазват принципите на прозрачността”, каза Васил Терзиев.

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK