Бойко Димитров пред Nova News: За първи път София разполага с детайлен бюджет

19 януари 2024, петък
За първи път София разполага с детайлен бюджет. Тази година в бюджета на Столичната община са предвидени над 100 млн. лева за строителство на училища и детски градини, за разширяване на съществуващи сгради, така че сериозно да намалим недостига на места в градините. Заложени са много повече пари за чистота, които ще бъдат разпределени на общинските звена за почистване, а не на частни фирми. Това е един важен детайл от бюджета, който се надявам да получи подкрепа от колегите общински съветници. Дават се много повече средства за транспорт и то не само за текущи разходи, но и за изграждане на инфраструктура. Ключов акцент е създаването на т.нар „граждански бюджет“ от 5 млн. лева – средствата ще бъдат разпределени на районите и гражданите ще могат да гласуват за това, кое е важно да се реализира в техния район.
Увеличението на заплатите на служителите в градския транспорт с 15% от 1 март минава през транспортните оператори и по-големите приходи, които те имат от продажбата на превозни документи. За щастие нивата на ползване на обществен транспорт се върнаха на тези от преди COVID кризата. На вчерашната среща между кмета Терзиев и синдикатите стана ясно, че ще се търси възможност и за повторно увеличение на заплатите през годината през държавния бюджет, за което и самите синдикати поеха ангажимент.
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK