Константин Павлов, кмет на “Лозенец”: Процедурите и изграждането на една нова улица отнемат около 4 години дори парите да са налице, а те не са

17 октомври 2023, вторник

Кметът на район “Лозенец” Константин Павлов даде отговор на честите въпроси как се случва изпълнението на ремонтите на улиците в старите квартали и колко време и средства отнема изграждане на инфраструктура в новите части на района. 
Павлов подчерта, че изграждането на чисто нова улица отнема около 4 години. Първата стъпка от процеса включва тромава административна процедура по придобиване на всички частни имоти, които попадат в бъдещата улица. Също така, за да бъде изградена, тя трябва да е включена в отчуждителните заповеди на направление “Архитектура и градоустройство” към Столична община.
“Дори да имахме 100 милиона лева за нови улици в новите квартали в капиталовата програма, в края на годината щеше да се наложи да върнем повечето пари, защото почти не съществуват улици с “уредени сметки по регулация“, сподели Павлов. 


Когато въпросът със собствеността е решен, следва проектирането на новата улица. В него се включват пътна част, геодезия, ВиК, улично осветление, озеленяване и т.н. Основен пречка обикновено се оказва проектът за канал, защото улицата трябва да бъде отводнена с дъждоприемни шахти. Когато по улицата не преминава канал, той също трябва да бъде проектиран. Огромен проблем се явяват неразвитата мрежа от канализационни клонове в новите квартали и изчерпаният капацитет на сега съществуващите.


От ключово значение е и финансирането като традиционно има недостиг на средства за извършване на подобни ремонтни дейности.  “Един 50-метров участък между две кръстовища от вътрешноквартална улица в новите квартали струва около 295 хиляди лева, без скрити разходи. На този фон целият делегиран бюджет за година на район Лозенец за улични ремонти е 350 хиляди лева и не е актуализиран от 4 години. Очевидно е, че районът не може да се справи без собствена капиталова програма за новите квартали“, каза още Павлов. 


Капиталовата програма се гласува всяка година от Столичния общински съвет като част от бюджета. Поради тази причина Павлов определя децентрализацията като един от основните му приоритети за следващите 4 години. Той ще се бори за това район “Лозенец” да разполага с по-голяма финансова независимост, повече средства за извършване на ремонтна дейност и по-широки възможности за възвръщаемост на средствата, които жителите на района плащат под формата на местни данъци и такси.

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK