Константин Павлов за район “Лозенец”: Тук е информация и тук вече се строи качествено

02 ноември 2023, четвъртък

Известният общественик е на прага на втори мандат като кмет на емблематичния столичен район след 4 години, в които промени диалога със съкварталците си

Константин Павлов, известен в обществения живот повече като Комитата, обича дългите разходки из София и Витоша. Винаги въоръжен с любимия си фотоапарат, лозенчанинът е запечатал хиляди красиви гледки в паметта си, както и на лентата на фотообектива си. През последните четири години обиколките му са отдадени само на един район и обземат не само свободното, но и служебното му време.

Кметът на “Лозенец” четири години водеше битки с мнозинството на ГЕРБ и ВМРО в Столичния общински съвет, за да защити интересите на лозенчани и общия им дом. Въпреки опозицията на доскоро управлявалите Столична община, Павлов и екипът му постигнаха резултати, непознати за “Лозенец” досега. Комитата е първият кмет на района, премахнал порочната практика на инженеринга, при която проектантът и изпълнителят на определен строителен обект са една и съща фирма.

“Това е все едно един ученик да си напише домашното, сам да си го провери и сам да си напише оценката”, разяснява Павлов. И добавя, че именно инженерингът е една от причините за “ремонта на ремонта”, превърнал се в емблема на 18-годишното управление на ГЕРБ. В първия тур на местните избори на 29 октомври Павлов беше подкрепен от 41% от гласувалите в Лозенец, докато опонентката му Анжелина Тотева, бивш началник на кабинета на Бойко Борисов, получи 16% от вота. Тази неделя двамата се явяват на балотаж. Такива предстоят в общо 22 от 24-те района. В 16 от тях кандидатите на “Продължаваме промяната – Демократична България” (Спаси София) водят пред опонентите си, а преднината на Константин Павлов е една от най-солидните.

Част от причините за успеха на Комитата се корени в тоталната промяна на строителството на ключови обекти, какъвто е 192-а детска градина “Лозичка”. Павлов и екипът му успяха да завършат разширението ѝ, превърнало се в пример за строителство на най-високо ниво. “Децата тук растат в естетична среда. Новите общи помещения са със специален акустичен таван, който поглъща голяма част от шума, а климатиците са вградени в тавана, което позволява комфортна климатизация без риск някой да настине”, казва още Павлов. Напълно завършена е втората сграда на 175-а детска градина, вече са в ход разширенията на 141-а детска градина “Славейкови поляни” и 193-а детска градина “Славейче”. Осигурен е и терен за строеж на изцяло нова детска градина в квартал “Витоша ВЕЦ – Симеоново”.

Освен неуморните усилия за решаване на проблема с недостига на места в детските градини в “Лозенец”, Комитата е сериозно ангажиран с премахването на незаконни обекти в района и възвръщането на автентичния вид на старите части в квартала. Редица поколения лозенчани са известни с афинитета си към историята на Долен Лозенец, площад “Журналист”, улицата, където в съседство са живели цяла плеяда творци с Елин Пелин и Валери Петров начело. Ключов елемент от културната идентичност на Лозенец са емблематичните павета по уличките на квартала. Именно Константин Павлов и екипът му възстановяват автентичната павирана настилка на безогледно асфалтираните улици в старата част на “Лозенец”. 

Като кмет на “Лозенец” Константин Павлов често пъти напомня, че населението на района му е съизмеримо по брой с това на старата столица Велико Търново. Именно затова една от водещите му каузи през втория мандат ще бъде децентрализацията и по-голямата финансова независимост на районите. 

“Ще работя за много по-сериозни инвестиции в новите квартали на “Лозенец”. Жителите тук плащат около 36 милиона лева местни данъци и такси на годишна база, но районната администрация разполага с едва 2% от тази сума за нуждите на “Лозенец” и жителите му. Това е меко казано нередно. Столична община трябва тотално да преосмисли метода на финансиране на районите си”, подчертава Комитата.

За кмета на “Лозенец” и екипа му е от огромно значение гражданите никога да не попадат на обичайното послание “Тук не е информация”. Те трябва да знаят, че районният кмет е институцията, която е най-близо до проблемите и решенията им. “Апатията не се отплаща”, напомня Павлов. 

Независимо от изхода на балотажа в неделя, благодарение на районния кмет и екипа му там, където е текло, пак ще тече. По инициатива на Павлов току до моста над Перловската река предстои да бъдат открият два водоналивни къта. Така жителите и на “Лозенец”, и на “Средец” свободно ще могат да се снабдяват с питейна вода от минерален извор на София, чиято древна римска предшественица Сердика е основана тук именно заради наличието на минерални извори.

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK