Константин Павлов: Ремонт на бул. “Джеймс Баучер”, ново училище и градина във “Витоша”

28 септември 2023, четвъртък

– Г-н Павлов, след мандата ви като кмет на “Лозенец” кое е мястото във вашия район, на което бихте поканили приятели, близки или пък избирателите си за среща?

– Градинката на Кръста, при метростанция “Джеймс Баучер”, е чудесно място за срещи на открито с повече хора. А за срещи в по-тесен кръг съществуват много приятни места около пл. “Журналист” и пл. “Хелзинки”.

– Как се справихте с отпуснатите средства, адекватни ли са бюджетите на районите? За увеличаване на кое перо бихте се борили?

– Районите са изключително зле финансирани. Детските площадки имат нужда от милиони, а получаваме само няколко десетки хиляди годишно за тях.

Какъв културен живот може да се организира с 10 хиляди лева на година? А поддръжката на зелените площи, рязането и кастренето на дървета – изоставането във финансирането е грамадно. Как да ремонтираме всички общински сгради и апартаменти на територията на района също с 10 хиляди лева на година? Доскоро и за ремонти на тротоари получавахме суми, недостатъчни дори за компенсиране на амортизацията им.

А капиталовата програма? Цели квартали имат нужда от грамадни инвестиции в придобиване на имоти и в изграждане на нови улици. Не съм сигурен дали и 5% от нужните инвестиции са направени.

Необходимо е обаче не само драстично увеличение на финансирането, но и на правомощията ни. Хората очакват тези, които избират, да имат правомощията да решават проблемите им бързо и качествено.

– Има ли въпрос, по който хората от кварталите трябва да си кажат думата на районен референдум?

– Има смисъл от районни референдуми само ако те могат да повлияят на решенията на СОС. Сегашният закон не работи на квартално и районно ниво, трябва да си го признаем. Когато районите станат пълноценни общини, тогава и местните референдуми ще се изпълнят със съдържание. Тогава ще можем да започнем с граждански бюджети и на референдуми да вземаме истински важните решения по съдбата на зелени площи, застрояването, инвестициите в публични обекти.

– Повече нови сгради или повече празни зелени площи?

– Мисля, че София отдавна е задминала гъстотата на застрояване и е изостанала в развитието на обществената инфраструктура, при които гражданите се чувстват комфортно и имат гарантирани общински услуги като достъп до паркове и места в училища и детски градини. Защо

вместо спокойно да развиваме града в широкото Софийско поле, да строим небостъргачи в полите на Витоша?

Зелените площи, в които няма сгради, не са празни, а изпълняват ключова роля при регулирането на микроклимата в града, пречистването на въздуха, неутрализирането на шума, подпомагането на гражданите в активния начин на живот и в профилактиката на всякакви здравни проблеми, свързани с прекомерната урбанизация. Затова е необходимо да ги пазим.

Трябва в най-кратки срокове да променим нормативните документи, така че да се гарантира хармонично развитие на градската среда, а не да се дразним на поредните огромни сгради, поникнали някъде в калта, без улици и уредени публични пространства. Проблемите ще продължават, докато сегашната ситуация е допустима от закона.

– Най-амбициозното решение, което ще реализирате при нов мандат?

– Единствено в пълен синхрон с новото мнозинство в общинския съвет и с новия кмет мога да гарантирам строителството на ново училище и детска градина в кв. “Витоша”, както и основен ремонт на бул. “Джеймс Баучер”.

– И това, с което се гордеете през приключващия?

– Прекратихме практиката на инженеринг при строителството на обществени сгради в “Лозенец” и изградихме едно разширение на детска градина, което очаквам да се превърне в

модел за отношение въобще към публичните

сгради в София Възстановихме и паважните настилки на няколко знакови улици в “Лозенец”, спасихме паветата от изчезване и помогнахме за възстановяването на автентичния дух в тези части от квартала.

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK