Константин Павлов: През следващите четири години ще изградим нова детска градина в квартал“Витоша ВЕЦ – Симеоново”

26 октомври 2023, четвъртък

С подкрепата на Васил Терзиев като кмет и на мнозинството в Столичния общински съвет може да бъде изградена нова детска градина в един от новите квартали на район “Лозенец”. Това заяви в ефира на bTV Radio кметът на района и кандидат за втори мандат Константин Павлов, подкрепен от коалицията “Продължаваме промяната – Демократична България” (Спаси София). Той подчерта, че вече е завършено едно от големите разширения на съществуваща детска градина в района, а в ход са още две.
“През следващите четири години ще започнем и завършим нова детска градина в квартал “Витоша ВЕЦ – Симеоново”, заяви Павлов. Той добави, че вече разширената 192-а детска градина “Лозичка” е пример за качествено общинско строителство на световно ниво. При строежа ѝ е избегната порочната практика на “инженеринг”, при която една и съща фирма проектира, строи и контролира даден обект – предпоставка за корупционни практики и компромис с качеството на използваните материали.
На въпрос относно състава на мнозинството той отговори, че ГЕРБ следва да бъде оставен в ролята на динамична и компетентна опозиция, която да е коректив на бъдещото управление. “Аз самият бях кмет от опозицията и често пъти съм работил в конфронтация със СОС под контрола на ГЕРБ. Дори сега в предизборната кампания често пъти се налага да се обяснявам за техни недоразумения, сътворени през главата ми. Това е като да си купите нова кола, но да я бутате по улиците. Ако общинският съвет е на ваша страна, изведнъж откривате, че колата има двигател и може да се движи и сама”, илюстрира тезата си Павлов. Той допълни, че с мнозинство в СОС на “Продължаваме промяната – Демократична България” (Спаси София) положителните промени в българската столица и 24-те ѝ района ще се случват много по-бързо. 
Представителят на “Да, България” подчерта, че ще работи за много по-сериозни инвестиции в новите квартали на “Лозенец”. Жителите “Лозенец” плащат около 32 милиона лева местни данъци и такси на годишна база, но едва 2% от тях се връщат под формата на инвестиции в района. 
“Връща се много малко, което не е редно. Столична община трябва тотално да преосмисли метода на финансиране на районите си”, каза още Павлов, който от години отстоява позицията, че е нужна финансовата децентрализация и по-голямата самостоятелност на районните кметове. 
По отношение на пътната безопасност Павлов заяви, че са необходими промени във физическата среда. “Буквално трябва да се промени дизайна на улиците по такъв начин, че максимално да се възпрепятстват произшествията и застрашаването на живота на пешеходците. Точно такива промени предвиждаме в проекта ни за реновирания булевард “Джеймс Баучер” Това е пътят, който много други европейски градове вече следват. Целта ни е нулева смъртност от пътни произшествия и постепенно ще я постигнем и в България”, заключи Павлов.

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK