Как да гласувам?

Имам ли право да гласувам?

За да гласуваш за Васил Терзиев и коалиция “Обединени за София” на 29 октомври, трябва: 

 • да си български гражданин;
 • да си навършил 18 години към изборния ден включително
 • да имаш адресна регистрация по постоянен или по настоящ адрес на територията на Столична община и да си включен в избирателния списък! 
 • за изборите за кмет на кметство – да имаш адрес по лична карта или да си регистриран по настоящ адрес с най-късна дата – 28 април в селото, където е кандидат твоят избраник

Какво означава да гласувам “по настоящ адрес”?

Постоянният адрес е адресът, който е на гърба на личната ти карта. Настоящият адрес може да е различен от този в личната карта и да е този, на който си живял поне през последните 6 месеца. 

При избори за общински съветници и кметове не е достатъчно наистина да живееш в съответната община, а трябва задължително да имаш надлежна адресна регистрация 6 месеца преди датата на изборите – тоест до 28.04.2023 г. включително. Ако регистрацията е различна от постоянния ти адрес, който фигурира в личната ти карта, можеш да поискаш да бъдеш регистриран за гласуване по настоящия си адрес до края на деня на 14.10.2023 г.

Как да гласувам по настоящ адрес? 

Най-късно на 14 октомври трябва да внесеш писмено искане в общината, адресирано до кмета на района или селото, където живееш. Можеш да подадеш и електронно заявление – не отлагай за последния момент, направи го още сега тук: https://regna.grao.bg/

Мога ли да гласувам за Васил Терзиев и коалицията, ако имам двойно гражданство?

Стига да имаш настоящ адрес единствено в Столична община и да си български гражданин, навършил 18 години, можеш да ни подкрепиш на 29 октомври. 

Ами ако съм гражданин на държава от Европейския съюз?

Ако си гражданин на друга държава – членка на Европейския съюз, имаш право да гласуваш на местните избори стига долното да е вярно за теб: 

 • навършил си 18 години или ги навършваш на 29 октомври; и
 • не си лишен от право да гласуваш в държавата, чийто гражданин си;
 • имаш статут на постоянно или продължително пребиваване в България, удостоверен с валиден документ;
 • имаш адрес на пребиваване в България най-малко от 28.04.2023 г. – до момента, като
  • при избора за общински съветници и кметове на общини, трябва да имаш адрес на пребиваване в района, в който ще гласуваш;
  • при избора за кметове на кметства, трябва да имаш адрес на пребиваване в селото, в което ще гласуваш.
 • подал си декларация по образец в общинската администрация по адреса на пребиваване не по-късно от 40 дни преди изборния ден – 18.09.2023 г. 

ИЛИ

 • си бил вписан в избирателен списък за гласуване по адрес на пребиваване на предходните местни избори през 2019 г. и оттогава не си сменял адреса си.

Накратко – ако си променял адресната си регистрация през последните 4 години или не си гласувал на изборите през 2019 г. – провери дали трябва да заявиш желанието си да гласуваш до 14 октомври по-горе и непременно прегледай дали си включен в избирателните списъци, когато ги разлепят – ето тук пише къде. Ако не си, реагирай със заявление към общината, за да бъдеш включен.

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK