Васил Терзиев обяви кандидатурата си за кмет на София

27 юни 2023, вторник

Васил Терзиев е подкрепен от политическите партии “Продължаваме Промяната”, “Демократична България” и “Спаси София”, както и от гражданското движение “Екипът на София”. Кандидатурата му беше представена на специално събитие, на което присъстваха политици, екипи от експерти, хора от бизнеса, актьори и популярни личности от различни сфери на културата, изкуството и образованието, членове и симпатизанти на политическите формации, които застават зад него.

“София винаги е била моят град. Тук съм роден, тук е домът на моето семейство.- каза в речта си Васил Терзиев. – Можел съм да си тръгна на няколко пъти от България. Но аз избрах да остана тук в София. Да градя бизнес. Да създам семейство. Да работя за подобряване на средата. Искам София да стане европейски град за пример. Искам да задаваме стандартите, прогресивните идеи, които другите да следват. А не да бъдем все на опашката, последни във въвеждането на практики, които се прилагат от десетилетия на други места”, каза той.

През последните над осем месеца екип от 230 експерта разработваха програмата за бъдещото управление на общината. Въпреки, че работата по финализирането ѝ ще продължи през идните месеци, Васил Терзиев очерта приоритетите на неговия екип:
да превърнем училището в сърцето на всеки квартал и да е средата, която стимулира децата ни към успехи;
веднъж завинаги да се реши проблемът с местата в детските градини;
цялостно да бъдат обновени кварталите в цяла София за красива и здрава градска среда в чист, зелен и проспериращ град;
да осигурим прозрачно, честно и принципно управление и администрация, която служи на гражданите и е мотивирана да го прави;
районните кметове да имат повече свобода и финансов ресурс, защото те са най-близо до хората и реално могат да решават техните проблеми най-бързо и най-добре.

Кандидатурата на Васил Терзиев е подкрепена и от комитет от над 100 български изявени личности от областта на културата, спорта и бизнеса. Пълният списък е публикуван на интернет страницата vassilteziev.bg.

“Заобиколен съм от съмишленици – хора, които идват от бизнеса, политиката, общественици, граждани и всички работим за изграждането на силен отбор. Отбор, в който хората си имат доверие и споделят сходни ценности”, добави Васил Терзиев.

Водач на общата листа с общински съветници е Борис Бонев, който със своя опит и енергия застава зад кандидатурата на Васил Терзиев. Лидерът на “Спаси София”, който заедно с екипа си от 14 години работи за подобряването на градската среда и прозрачно управление, залага на опита си в общината и дълбокото познаване на проблемите на софиянци от първа ръка.

“Обединихме се, за да построим красива столица, където всички живеем добре, независимо дали сме от центъра или от кварталите. Затова наш основен приоритет ще бъде благоустройството и инфраструктурата – ще има равни улици и тротоари, подредени и зелени междублокови пространства, нови паркинги и уреден град. Бъдете сигурни – няма да предадем вашето доверие и надежди. Обещавам да работим по-усилено от всякога и знам, че сме събрали най-добрия екип, който освен почтеност и знание, носи София в сърцето”, каза Борис Бонев.

Ключова роля в екипа на Васил Терзиев има и арх. Любо Георгиев от “Екипът на София”. “Подкрепяме кандидатурата на Васил за кмет на София, защото виждаме много допирни точки – независим, доказан експерт в своята област, знае как да създава успешни екипи, да гради системи и да работи за системни решения. С опита и познанията, събрани в екипа ни, ще работим за по-добра София”, каза Георгиев.

Ефектът Васил Терзиев

Телерик Академия

 • над 2700 души са завършили Академията от 2009 г. до днес.
  Училищна Телерик Академия:
  Над 20 000 обучени ученици (1-12 клас) от 2010 година досега.
  Близо 1000 проведени безплатни школи в над 50 различни населени места.
  Над 90% от възпитаниците на Училищна Телерик Академия, които се реализират професионално и остават в България.
  Campus X
 • Над 160 организации са наричали Campus X свой дом.
 • Над 3000 души са работили и помагали за развитието на тези организации и технологичната екосистема в България
 • Привлечените инвестиции са над 1 милиард евро.

Кой е Васил Терзиев?

Васил Терзиев е български предприемач, инвеститор и филантроп. Познат е като съосновател на най-успешната технологична компания в България – „Телерик“, на „Академия Телерик“ и „Училищна Академия Телерик“, както и на „Campus X“.

Терзиев е роден на 9 юни 1978 г. в София. Израства в столичния квартал „Младост“. Учи в Първа английска езикова гимназия в София от 1992 до 1996 г. След това е студент в Американския университет (АУБ) в Благоевград от 1996 г. до 2001 г., където завършва с отличие специалност Бизнес администрация. Женен е, с две деца. Той е запален спортен ентусиаст и се занимава активно с баскетбол и тенис.

Терзиев е инвеститор и ментор в над 100 стартиращи технологични и иновативни компании. Участва активно и в развитието на глобалната предприемаческа екосистема. Смятан за един от експертите по изграждане на успешни екипи, Терзиев подпомага стратегически повече от 500 компании чрез своите инвестиции, както и чрез участие в Bulgaria Innovation Hub, Endeavor и други организации.

Васил Терзиев вярва, че образованието и предприемачеството са основни двигатели на просперитета. Подкрепя редица благотворителни инициативи в областта на здравеопазването, образованието, спорта, социалното подпомагане, оказването на помощ при бедствия и много други. Осигурява стипендии на студенти за обучение в чужбина и подпомага образователни институции и организации като Тук-Там, Заедно в час, Американския университет в България, Фондация Телерик Академия и др.

За контакти:
[email protected]

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK