Бойко Димитров: Гарантирам, че парите на софиянци ще се харчат максимално ефективно за София

24 октомври 2023, вторник

Парите на гражданите на столицата трябва да се харчат прозрачно и ефективно без течове и пилеене на средства, както е било досега. Това заяви Бойко Димитров, кандидат за общински съветник на “Продължаваме промяната – Демократична България” (Спаси София) в ефира на Bulgaria On Air. 
“Гарантирам, че парите на софиянци ще се харчат максимално ефективно за София. Ключово е да осигурим повече прозрачност в СОС, за да може всеки гражданин да види къде отиват парите му”, заяви Димитров. Експертът в Комисията по финанси и бюджет на Столичния общински съвет потвърди, че за много неща се влагат повече финансови средства от необходимото, защото досегашните управляващи са договорили ощетяващи София цени. Като пример той посочи сметоизвозването, където София плаща двойно повече от Пловдив за един тон отпадък.
“Причината е, че са пускани много големи обществени поръчки, със сложни схеми и цени за изпълнителите над предложените пределни цени. Ако пределната цена, например, е била 150 лв. за извозването на един тон боклук, има изпълнители, които са го извозвали за 190 лева”, уточни кандидатът за общински съветник.

Димитров допълни, че заводът за преработка на отпадъци в София функционира неадекватно и почти целият отпадък продължава да се депонира. Според него следващото управление на столицата трябва да оптимизира достъпа до кофи за разделно събиране и да проведе адекватна информационна кампания.
“Хората трябва да знаят, че ако рециклират, смесеният им отпадък ще бъде минимално количество и ще плащат по-малко за него. Те ще могат да си направят сметката и сами ще пожелаят да изхвърлят разделно”, каза още той.

Представителят на ПП-ДБ-СС напомни, че обединението зад Васил Терзиев е събрало над 200 експерта с ясно разписана програма и повече пари за кварталите. “Амбицията ни е да има достатъчно средства, които да се насочат към изграждане на нормални междублокови пространства, детски площадки и открити фитнес пространства в кварталите. Като за нас е изключително важно решенията какво да се реализира в кварталите да се взимат максимално близо до хората, с тяхното активно участие не само при обсъжданията, но и при изпълнението на проектите, така че те да са съпричастни към изграденото, да се грижат за него и да го пазят.”, допълни Димитров.
На въпрос за пътната безопасност общинският съветник припомни, че “Демократична България” е настоявала да се обследват стотици опасни кръстовища в София, както и да се приложи адекватен пакет от мерки за постигането ѝ. “Вместо това подобието на програма за пътна безопасност на ГЕРБ разгледа само три кръстовища. Вложиха се десетки милиони левове за камери, които не се използват и не събират никаква информация”, заключи Димитров.

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK